Siječanj 2024

Đenero - politika Adrijana Vuksanovića je na ponos evropskoj Hrvatskoj!

Već je sklapanjem sadašnje koalicije napravljena teško popravljiva šteta evropskoj Crnoj Gori i stvoreno je ozbiljno podozrenje u euroatlantskim strukturama i unutar EU. Spajić je izigrao više očekivanja euroatlantskih partnera: prije svega ono o isključivanju notorno (otvoreno, manifestno) protivevropskih opcija iz koalicije, ali i ono o tome da će njegova stranka preuzeti odgovornost za resore obrane i nacionalne sigurnosti i tako biti svojevrsni garant euroatlantskog identiteta Crne Gore“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika hrvatski politički analitičar Davor Đenero.

Share/Save

Zvonimir Deković o proteklim i budućim projektima HNV - a Crne Gore

U prvoj ovogodišnjoj emisiji Sasvim običan svijet ugostili smo dugogodišnjeg predsjednika HNV-a Crne Gore,  gospodina Zvonimira Dekovića. S gospodinom Dekovićem smo razgovarali o realiziranim projektima HNV-a tijekom protekle godine,  kao i projektima koji ih očekuju tijekom 2024. godine. Također je objasnio zašto je baš 13. siječnja odabran kao datum za proslavu Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a prokomentirali smo i  aktualnu temu vezanu za ŠB „ Jadran“.

Share/Save

"HGI će uraditi sve da se odnosi dviju država vrate na pređašnju razinu"

Prethodnih dana vodi se rasprava oko vlasništva nad Školskim brodom Jadran, a što je kulminiralo odbijanjem potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića da se sastane s kolegom Draganom Krapovićem na već dogovoreni susret, zbog izjava crnogorskog ministra oko Spomen ploče u Morinju, kao i oko samog jedrenjaka Jadran. Sinoć je tim povodom vođena zanimljiva diskusija u studiju RTCG - a u emisiji 'Argumenti'.

Share/Save

NAJAVA: Vuksanović od 20 sati na RTCG -u

U emisiji „Argumenti“, na RTCG –u,  gostovat će Adrijan Vuksanović, zastupnik u Skupštini Crne Gore i predsjednik HGI – ja. Tema emisije je Školski brod Jadran,  oko kojeg se prethodnih dana intenzivno raspravlja nakon posjeta ministra vanjskih i europskih poslova RH, Gordana Grlića Radmana, predstavnicima  hrvatske zajednice  u Crnoj Gori. Ostali gosti emisije su: Vasilije Čarapić ( PES), Duško Stjepović (Demokrate), i novinar Siniša Luković.

Share/Save

NAJAVA - Vuksanović gostuje večeras na TV E

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, u večerašnjoj emisiji Na kraju dana - TV E, govori o aktualnoj političkoj situaciji i odnosima Crne Gore i Hrvatske. Mogu li Morinj i brod Jadran postati prepreka Crnoj Gori k EU i dobrim međususjedskim odnosima?

Emisiju pratite od 20 sati - na programu TV E.

Share/Save

Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori obilježen u Tivtu

Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori obilježava se 13. siječnja, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor. Program proslave Dana hrvatskog naroda počeo  je jučer  svečanom svetom misom za Domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori, u katedrali sv. Tripuna u Kotoru. Kotorska biskupija je jučer  proslavila  1215 godina od prijenosa relikvija svetoga Tripuna iz Carigrada u Kotor (Karike).

Svečana akademija i koncert održani su   u dvorani Auditorium ( bivši Dom vojske) na Seljanovu.

Share/Save

Hrvatski ministar Anušić stigao u Crnu Goru: Dočekao ga Adrijan Vuksanović

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić stigao je u Crnu Goru.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović na Fejsbuku je objavio da je ministra Anušića dočekao u Kotoru.

"S radošću sam dočekao potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra odbrane, a danas je s nama i kao izaslanik premijera Plenkovića na svečanoj proslavi Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Share/Save

Vuksanović - sretan Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Danas obilježavamo veliki dan naše povijesti koji s ponosom ističemo i koji svjedoči o autohtonom trajanju Hrvata u Crnoj Gori. S pravom smo izabrali 13. siječnja i Karike, kao najdublju točku u kulturi pamćenja za naš dan, a on je i potvrda na sve ono što smo kao narod ostvarili na ovim prostorima i istodobno odgovornost za vrijeme koje dolazi. Budimo ponosni, jer imamo zašto i imamo zbog čega! Čuvajmo svoje hrvatsko ime na korist generacijama poslije nas i na korist samoj Crnoj Gori koju svojim zalaganjem čuvamo i jačamo prema europskim vrijednostima.

Share/Save

Polomljena ograda ispred katedrale svetog Tripuna

Izvor: Radio Kotor/ Biljana Marković

Dio kamene ograde na ulazu u katedralu Svetog Tripuna je polomljen.

Kako nam je saopšteno iz Komunalne policije (KP) Opštine Kotor, njihovi službenici su izašli na lice mjesta i sačinili službenu zabilješku.

„Predstavnik Kotorske biskupije nas je informisao da su 9. januara zatekli ogradu polomljenu. Mi smo sačinili službenu zabilješku, te o događaju obavijestili Odjeljenje bezbjednosti“, izjavila je za Radio Kotor načelnica Komunalne policije Vesna Balandžić.

Share/Save

Čestitka Generalnog konzulata RH u Kotoru u povodu Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori

U ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru svim pripadnicama i pripadnicima hrvatskoga naroda u Crnoj Gori srdačno čestitam Dan hrvatskoga naroda!

Share/Save

Božidar Proročić – “Praznik kulture - slavlje hrvatskog naroda u crnogorskom srcu”

U srcu crnogorske obale, među slikovitim fjordom Bokokotorskog zaliva, 13. januar postaje dan kada se čuje zvuk ponosa i slavlja. To je Dan Hrvatskog naroda u Crnoj Gori, jedinstvena prilika kada se zajednica okuplja kako bi proslavila svoju bogatu kulturnu, književnu i jezičku baštinu.

Share/Save

Vuksanović - svim pravoslavcima sretan Božić

Najradosniji kršćanski blagdan prilika je za obnovu duha zajedništva i razumijevanja, jer nudi mogućnost da sagledamo realnost s aspekta univerzalnih i neprolaznih vrijednosti. Proslava Božića okuplja ljude i jača bliskost među nama, a što je posebna dragocjenost u izgradnji društvene tolerantnosti. Provedite ga u miru i radosti!
U ime Hrvatske građanske inicijative i u svoje osobno upućujem čestitke svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori povodom Božića.

Adrijan Vuksanović,
predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Božića po julijanskom kalendaru

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke svima koji Badnji dan i Božić slave po julijanskom kalendaru. Neka vas blagi dani zateknu u dobrom zdravlju te budu ispunjeni mirom, nadom i radošću! Svim građanima i građankama Crne Gore koji nastupajuće blagdane proslavljaju po julijanskom kalendaru neka je nazdravlje Badnji dan te sretan i blagoslovljen Božić uz tradicionalnu ,, Mir Božiji, Hristos se rodi! "

Share/Save

HNV - ASK da preispita navode

U nastavku donosimo izlaganje predsjednika HNV-a Zvonimira  Dekovića,  na jučerašnjoj press konferenciji u PR Centru Podgorica,  koju su organizirali predsjednici pet nacionalnih vijeća.

Prisiljeni smo na  javno reagiranje  ovim putem iz razloga što smo duboko razočarani indiferentnošću institucija države prema problematici nelegitimne raspodjele na ovogodišnjem javnim pozivu  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. 

Share/Save

Kalendar hrvatske zajednice za 2024.

Kalendar hrvatske zajednice za narednu godinu možete preuzeti u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore,  u prostorijama Radija Dux ( Donja Lastva), kao i  u prostorijama Hrvatske građanske inicijative u Centru grada. Također, kalendari će biti dostupni i u prostorijama HGI-ja u Kotoru.

Share/Save

Stranice