Veljača 2024

O „Poeziji bokeljskih Hrvata” u Tivtu

U organizaciji Centra  za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, sinoć  je  u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, održana promocija knjige „Poezija bokeljskih Hrvata” – antologija hrvatskog pjesništva od 16. do 21. stoljeća.

Priređivači Antologije su mr. Božidar Proročić i dr. Željka Lovrenčić, a  izdavač je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina.

Share/Save

U Podgorici promovirana „Poezija bokeljskih Hrvata”

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, sinoć  je u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović u Podgorici održana promocija knjige „Poezija bokeljskih Hrvata” – antologija hrvatskog pjesništva od 16. do 21. stoljeća.

Izdavač Antologije je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Share/Save

Promocija Antologije poezije bokeljskih Hrvata u Podgorici i Tivtu

Javna ustanova Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore organiziraju  promociju knjige „Poezija bokeljskih Hrvata” – antologija hrvatskog pjesništva od 16. do 21. stoljeća.

Izdavač Antologije  je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Promocija u Podgorici će se održati 19. 2., u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović,  s početkom u 19 sati.

Promocija u Tivtu održat će se  20. 2. (utorak), u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, s početkom u 19 sati.

Share/Save

Posjet Dekovića i Vuksanovića Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH

U Zagrebu su se predstavnici hrvatske zajednice u Crnoj Gori, Zvonimir Deković, predsjednik HNV- a i predsjednik HGI –ja Adrijan Vuksanović susreli s gospodinom Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i  Milanom Bošnjakom,  savjetnikom s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u inozemstvu. Sastanku je nazočila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru, mr. sc. Jasminka Lončarević.

Share/Save

U Zagrebu predstavljen Zbornik radova sa simpozija o Milanu Šufflayu

Predstavljanje Zbornika radova sa simpozija o Milanu Šufflayu, održano je  u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu 14. veljače. Predstavljači lika i djela Milana Šufflaya bili su dr. sc. Vladimir Lončarević i dr. sc. Stipe Kljaić, dok je u uvodnom dijelu nazočne pozdravio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

Vuksanović gost emisije „Kontakt“

U emisiji Kontakt, na Radio- televiziji Nikšić, gostovat će predsjednik HGI –ja Adrijan Vuksanović. Emisiju vodi Bojana Kostić, a gostovanje gospodina Vuksanovića možete pratiti večeras od 20 sati i 30 minuta. Repriza emisije  je u četvrtak, 8.2., u 9 sati.

Share/Save

Posjet prof.dr.sc. Vande Babić Galić HNV - u

Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, boravila je proteklog vikenda u Boki, povodom blagdana sv. Tripuna, koji je ove godine proslavljen 1215. put. Gospođa Vanda Babić Galić je tom prigodom posjetila i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te se susrela s predsjednikom HNV – a Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom HGI – ja Adrijanom Vuksanovićem.

Share/Save

Susret predstavnika hrvatske zajednice u CG s ministrom Božinovićem

U nedjelju, prije Vanjske proslave sv. Tripuna u Kotoru,  potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar  unutarnjih poslova Davor Božinović, kao i prof.  dr. sc. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i  europskih poslova Republike Hrvatske  Gordana Grlića Radmana, susreli su se u Generalnom konzulatu RH u Kotoru s generalnom konzulicom Jasminkom Lončarević, veleposlanikom RH u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem,  kao i predsjednikom HGI –ja Adrijanom Vuksanovićem i predsjednikom HNV –a Zvonimirom Dekovićem.

Share/Save

Vuksanović: Pomoć Hrvatske nam je snaga u očuvanju hrvatskog identiteta i puta Crne Gore u EU

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Adrijan Vuksanović razgovarao je potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o modalitetima očuvanja i identiteta, kao i o položaju hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Share/Save

Tri važna postignuća za hrvatski jezik

Tri važna postignuća za hrvatski jezik: počeo s radom lektorat za hrvatski jezik u Regensburgu, donesen Zakon o hrvatskom jeziku, Štajerska odlučila uvesti u školama zasebni predmet hrvatski jezik:

Znatan odjek među Hrvatima u Austriji doživjela je odluka Štajerske o uvođenju hrvatskoga jezika kao samostalnoga predmeta u školama. To se dogodilo samo dan nakon što je u Hrvatskom saboru prihvaćen Zakon o hrvatskom jeziku i nekoliko mjeseci od početka rada lektorata za hrvatski jezik na Sveučilištu u Regensburgu.

Share/Save