Svibanj 2024

Promocija Budvanske pjesmarice u petak, 17. 05.

Promocija Budvanske pjesmarice održat će se u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u petak, 17.5., s početkom u 20 sati.  Sudjeluju: prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, dr. sc. Domagoj Vidović, prof. Neven Staničić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Nevila Klakor (violina)  i Bruna Matijević ( flauta).

Share/Save

Vuksanović Spajiću - hoćete li izjednači stopu PDV - a za hotelske restorane i za ostale ugostiteljske objekte?

U Skupštini Crne Gore održan je Premijerski sat na kojem su zastupnici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Crne Gore. U ime Zastupničkog kluba Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca Adrijan Vuksanović pitao je Milojka Spajića da li Vlada na čijem je čelu razmišlja da izjednači stopu poreza na dodatu vrijednost za hotelske restorane i za ostale ugostiteljske objekte koji ne posluju u sklopu hotela.
Cijeli dijalog možete pogledati na našem portalu.

Share/Save

Predavanja o glagoljici u Boki održana u Samostanu sv. Nikole

Program „Dani glagoljice u Boko kotorskoj“ nastavljen je sinoć u Samostanu sv. Nikole na Prčanju. Na početku, nazočne je pozdravio don Željko Pasković, nakon čega je  predsjednik HNV-a Zvonimir Deković podsjetio prisutne  na izložbu i radionicu, koje su održane prethodnog dana. Moderatorica programa bila je prof. Danijela Deković.

Share/Save

Otvorena izložba „Glagoljica u Boki kotorskoj“ u Donjoj Lastvi

Dani glagoljice u Boki kotorskoj  počeli su jučer u Tivtu, radionicom za djecu u OŠ Drago Milović. Nakon radionice, u Domu kulture ,,Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, otvorena je izložba „Glagoljica u Boki kotorskoj“. Autori izložbe su: dr. sc. Grozdana Franov Živković, prof. dr. sc. Ivica Vigato i   Danijela Deković, prof.

Na početku večeri nazočne je pozdravio Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a, koji je izrazio zahvalnost gostima na dolasku i realizaciji ovog važnog projekta.

Profesorica Ana Vuksanović, tajnica HNV -a, približila nam je rad autora izložbe.

Share/Save

U sjećanje na Gracijelu Čulić

Mogla je biti bilo koja zima između 2007. i 2011. kad mi je pod ruke došao 14. broj časopisa Onomastica Jugoslavica. U tome sam razdoblju polako uređivao doktorsku radnju i u stankama između pisanja čituckao onomastičke članke. Oko mi je zapelo za članak Struktura antroponimije Boke kotorske u XIV. i XV. stoljeću. Kako sam u to doba već polako sastavljao i Mali povijesni rječnik osobnih imena stolačkoga kraja, nakon nekoliko sam pročitanih rečenica shvatio da će mi članak meni dotad nepoznate autorice (jer ipak bijah tek početnik) postati nezaobilaznim štivom u nekoliko idućih godina.

Share/Save

Vuksanović Mandiću: Pavelić je za mene zločinac, a za Vas je Mladić heroj

Predsjednik parlamenta i lider NOVE Andrija Mandić je tokom premijerskog sata, nakon što je premijer Milojko Spajić rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, najavio rezoluciju o Jasenovcu.

Adrijan Vuksanović iz HGI-ja je, kaže, očekivao da Mandić tokom priče o Srebrenici pomene i Jasenovac.

Share/Save

Izbori za članove Europskoga parlamenta iz Republike Hrvatske

Obavještavamo hrvatske državljane da će se izbori zastupnika Republike Hrvatske za Europski parlament održati u nedjelju 9. lipnja 2024.

Prilažemo Objavu biračima Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, kao i zahtjeve za aktivnu i prethodnu registraciju, promjenu mjesta/odustanak od aktivne i prethodne registracije.

Share/Save

"Slijedili smo vrijednosti kada to nije bilo lako, drago mi je što su one danas više prihvaćene nego tada"

Skupština Crne Gore raspravljala je o "Prijedlogu odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u Misiji Ujedinjenih nacija na Kipru", kao i o "Prijedlog odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u NATO pomorsku operaciju „Sea Guardian" ". U objedinjenoj raspravi na plenarnom zasjedanju po obje točke izlagao je i zastupnik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Share/Save

Forum žena HGI - ja i Zajednica žena „Katarina Zrinski“ - velika je snaga našeg zajedništva!

Forum žena Hrvatske građanske inicijative nastavlja aktivnosti u realizaciji svojih ciljeva kroz političko i ekonomsko osnaživanje žena, jačanje njihovih liderskih sposobnosti, te uspostavljanjem suradnje s matičnom državom Hrvatskom i očuvanjem identiteta Hrvata kao nacionalne zajednice.

Share/Save

Dani glagoljice u Boki kotorskoj od 10.5. do 12. 5.

Dani glagoljice u Boki kotorskoj održat će se  od 10. 5. do 12. 5., a u nastavku vam predstavljamo program.

Petak, 10. 5.

Dom kulture ,, Josip Marković“, 20 sati,  otvaranje izložbe: „Glagoljica u Boki kotorskoj“

Autori: dr. sc. Grozdana Franov Živković, prof. dr. sc. Ivica Vigato,  Danijela Deković, prof.

Subota, 11.5.

Dom kulture ,, Josip Marković, Donja Lastva, 11 sati

Tečajevi pisanja i čitanja glagoljice za djecu i odrasle ( hrvatska uglata glagoljica )

Share/Save

"Politika mora biti u službi života"

U nastavku Pete sjednice Prvog redovnog zasjedanja u 2024. godini, raspravljalo se o Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zatim o Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Na sve ove važne teme izlagao je i predsjednik Kluba zastupnika Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. On je kazao da će Klub koji predstavlja dati podršku za sva tri prijedloga zakona.

Share/Save

"Neka realnost Uskrsa svima bude smisao i nada!"

Uskrs je svetkovina nad svetkovinama i nosi duhovnu snagu i radost. Neka svi, koji danas proslavljaju ovaj najveći kršćanski blagdan, budu nadahnuti za boljitak i napredak. U neminovnim teškoćama života želim da, kako bi gradili društvo solidarnosti i zajedništva, realnost Uskrsa bude svakom vjerniku smisao i nada.

Svima pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, od srca čestitam Uskrs, u ime Hrvatske građanske inicijative i svoje osobno.
Adrijan Vuksanović,
predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

Čestitka HNV -a povodom pravoslavnog Uskrsa

"Povodom najvećeg kršćanskog blagdana  koji simbolizira Božju, ali i čovjekovu, pobjedu nad smrću, grijehom i zlom, kao i vjeru u vječni život, svim pravoslavnim vjernicima srdačno i tradicionalno, s "Hristos vaskrese" čestitamo Uskrs!
Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Share/Save

Vuksanović razgovarao s veleposlanikom NR Kine Fan Kunom

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative sastao se jučer s veleposlanikom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kunom. Sugovornici su razmijenili stavove oko aktualnih tema na crnogorskoj političkoj sceni. Vuksanović je istakao da je najvažniji vanjskopolitički cilj Crne Gore članstvo u Europskoj uniji, a što je jedan od ideala HGI - ja zapisanih u osnivačkim dokumentima još iz 2002. godine. Naglasio je važnost dobivanja završnih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Share/Save

Stranice