Lipanj 2024

Večeras na A plus TV gost Adrijan Vuksanović

Večeras od 20 sati na  A plus televiziji gostovat će Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Emisiju "Tamo i natrag", uređuje i vodi novinar Slavko Mandić, a  razgovarat će se o aktualnoj  političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Share/Save

Grlić Radman - Hrvatska je s vama i uz vas!

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova susreo se danas u Donjoj Lastvi s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem, zastupnikom u Skupštini Crne Gore i predsjednikom HGI-ja Adrijanom Vuksanovićem, potpredsjednikom HGI – ja Ilijom Janovićem i direktoricom Radio Dux -a Tanjom Grabić, kao i članom HNV -a Mirom Franovićem.

Share/Save

Grlić Radman - inicijatori Rezolucije o Jasenovcu neka predlože Rezoluciju o Božićnom ustanku

Ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske dr. Gordan Grlić Radman danas je posjetio hrvatsku zajednicu u Tivtu. Njega su u Domu kulture u Donjoj Lastvi dočekali Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, sa suradnicima: Ilijom Janovićem, potpredsjednikom  HGI -ja, Miroslavom Franovićem, članom Predsjedništva HGI i Tanjom Grabić, direktoricom Radio Duxa.

Share/Save

Vuksanović - svim muslimanima sretan Kurban bajram!

Uvaženom reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu efendiji Fejziću, kao i svim pripadnicima islamske vjere, u ime Hrvatske građanske inicijative i svoje osobno od srca čestitam Kurban bajram.

Neka ovaj blagdan donese radost u vaše domove i neka osnaži zajedništvo među svim ljudima dobre volje. Dragocjen je doprinos islamske kulture u duhovnom bogatstvu Crne Gore, a Islamska zajednica doprinosi međuvjerskom skladu u našem društvu. Primite srdačne čestitke uz najbolje želje!

Adrijan Vuksanović,

predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

Posjet Gradske glazbe Dubrovnik HNV -u

Danas su Hrvatsko nacionalno vijeće posjetili članovi Gradske glazbe Dubrovnik, koji u Boki borave povodom “Velikog šušura”, tj. proslave 115. rođendana GPD – Tivat. Goste iz Dubrovnika dočekali su predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, kao i predsjednik GPD -a Tivat Boris Lanceroti. Domaćini su gostima približili rad Vijeća i hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, ne krijući zadovoljstvo njihovim posjetom Vijeću. Ovo je prvi dolazak članova Glazbe u našem gradu, koja je osnovana 1843. godine.

Share/Save

Čestitka HNV - a povodom Kurban bajrama

Uvaženi reise ef. Fejziću,

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore Vama  i svim pripadnicima Islamske zajednice i  islamske vjere u Crnoj Gori  upućuje najsrdačnije čestitke povodom predstojećeg Kurban bajrama tradicionalnom čestitkom Bajram šerif mubarek olsun, uz želju za dobrim zdravljem, prije svega, te  zajedništvom i dobročinstvima.

 

Share/Save

Izložba fotografija projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ u Kotoru

Međunarodna izložba fotografija projekta “Putevima bokeljskih Hrvata - Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala” bit će otvorena u petak, 21. 6.,  u Staklenoj galeriji kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru s početkom u  u 19.30.

Share/Save

Objavljena knjiga Domagoja Vidovića "Bokeljske studije i ogledi"

Knjigu hrvatskoga jezikoslovca Domagoja Vidovića "Bokeljske studije i ogledi", koja unosi novu hrvatsku sigurnost u kojoj više neće biti potrebno imati obzira prema cenzurama i imperijalističkim predrasudama s istoka, objavilo je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV).

Autor predgovora knjige Slobodan Prosperov Novak ističe kako do danas nije bilo neke knjige koja bi toj velikoj hrvatskoj narodnosnoj temi posvetila svaku svoju stranicu, svaku rečenicu i svaku svoju misao kao ovo Vidovićevo djelo.

Share/Save

Čestitka HNV – a Tivćanima povodom blagdana sv. Antuna Padovanskog

Svim Tivćanka i Tivćanima upućujem srdačne čestitke  povodom blagdana svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika Tivta,  u ime članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i u svoje ime. Kao prilog uz današnji blagdan svetog Antona, što je uobičajen lik imena sveca patrona Tivta od 1734. godine,  isječak iz knjige ,,Tivat- mjesto kmetova i gospodara“, autorice pok. Anite Mažibardić, koja je u nakladi Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore objavljena 2015. godine:

Share/Save

"O značaju dobivanja pozitivnog Ibara, o rezolucijama, o "Turcima i Latinima", o medijskoj propagandi..."

Proteklog tjedna bilo je dinamično u Skupštini Crne Gore, kao što je poznato, raspravljalo se i glasovalo o tzv. Ibar zakonima. Na plenarnom zasjedanju sudjelovao je i zastupnik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. Klub zastupnika kojim predsjedava Vuksanović, Klub Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative, podržao je sve prijedloge iz skupine Ibar zakona. Svjesni značaja da Crna Gora dobije pozitivan izvještaj za prelazna mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, DUA i HGI su dali doprinos u cilju pozitivnog rezultata.

Share/Save

Posjet CEKUM -a HNV - u

Direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Gzim Hajdinaga,  jučer je  sa suradnicima, posjetio  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i tom je prigodom razgovarao s predsjednikom Vijeća, Zvonimirom Dekovićem.

Nastupni posjet novog direktora CEKUM-a  HNV- u organiziran je u svrhu upoznavanja s dosadašnjim aktivnostima Hrvatskoga nacionalnog vijeća na području kulture, odnosno afirmacije i promocije očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatske  zajednice.

Share/Save

Razgovarali Plenković i Vuksanović: Zagreb prati dešavanja u CG

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović danas je razgovarao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Vuksanović je zahvalio premijeru Plenkoviću na pozivu i želji za susretom, kao i na kontinuiranoj komunikaciji i podršci koju pruža Hrvatskoj građanskoj inicijativi i hrvatskoj zajednici. Plenković je iskazao interes da čuje o političkim prilikama u Crnoj Gori i o svemu vezano za život Hrvata. Vuksanović je podrobno informirao predsjednika Vlade Republike Hrvatske o stanju u Crnoj Gori i funkcioniranju hrvatske zajednice.

Share/Save

Vuksanović - nastavljamo jačanje odnosa s institucijama Republike Hrvatske

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković boravili su u posjet Osječko - baranjskoj županiji. Oni su imali razgovore s Matom Lukićem, zamjenikom župana, koji obnaša dužnost prvog čovjeka Županije, zatim s Josipom Miletićem, kao i s ostalim predstavnicima političkog i društvenog života Slavonije i Baranje.

Share/Save

Parrish - značajno je što Hrvati imaju svog predstavnika u Parlamentu

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i šef Poslaničkog kluba DUA - HGI sastao se u Skupštini Crne Gore sa Scott Parrishom iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, zaduženim za političko - ekonomsku sekciju.

Share/Save

Obilježen Dan državnosti RH u Podgorici

Jučer je u Podgorici obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske. Večer je počela intoniranjem hrvatske himne, crnogorske, kao i Europske unije. Među gostima, prijemu  su nazočili i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević,  zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, kao i  brojni predstavnici političkog i javnog života.

Share/Save

Stranice