Kolovoz 2024

Gospa od škrpjela građena je kao rimokatolička crkva

Prije dva dana je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore na mail zaprimilo ispriku, upućenu od strane MontenegroSubmarine Kotor, u kojoj izražavaju žaljenje zbog toga što su se previdom na njihovoj internetskoj stranici našle netočne informacije o povijesti otoka Gospe od škrpjela, uz napomenu da su ti netočni podaci uklonjeni s njihovog sajta.

Share/Save

Kreirati ambijent u kojem će djeca biti motivirana da uče

Skupština Crne Gore završila je izvanrednu IV. i V. sjednicu zasjedanja i usvojila nekoliko zakona. U raspravi je sudjelovao i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. On je iskazao skepsu prema nekim zakonskim rješenjima, a među njima se našao i "Zakon o opštem obrazovanju". Izlaganje Vuksanovića možete pogledati u prilogu.

Share/Save

Božidar Proročić - Velikosrpski nacionalizam i negiranje hrvatskog identiteta u CG

Velikosrpski nacionalizam, kao politička ideologija koja teži stvaranju države koja bi obuhvatila sve Srbe i teritorije na kojima oni žive, duboko je ukorijenjen u istorijskim, kulturnim i političkim tokovima Balkana. U okviru ove ideologije, hrvatski identitet, posebno u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj, često je bio negiran ili marginalizovan. Ovaj tekst analizira istorijske i kulturne aspekte ove problematike, fokusirajući se na način na koji je velikosrpski narativ oblikovao percepciju hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.

Share/Save

"Rekonstrukcija predsjedavajućeg skupštinskog stola"

Četvrta izvanredna sjednica Skupštine Crne Gore započela je jučer, 16. kolovoza u Podgorici. Zasjedanje je započelo objedinjenom raspravom Prijedlogom o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore i Prijedlogom odluke o utvrđivanju broja potpredsjednika, što je izazvalo brojne kontroverze i reakciju javnosti koja je u tome vidjela politikantsku trgovinu. Osvrt na ovu temu imao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. Njegovo izlaganje možete pogledati u nastavku.

Share/Save

Reagiranje HNV- a povodom napisa da je crkva na Gospi od Škrpjela građena kao pravoslavna crkva

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osjeća se dužno, kao krovno i legitimno predstavničko tijelo hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, reagirati na napis o kojemu smo informirani.

Naime, na internetskoj stranici agencije Speedboat &Semi- Submarine Tours Montenegro se u sekciji  grupnih tura, pod oznakom Gospa od Škrpjela u trećem pasusu nalazi rečenica u kojoj piše da je crkva na Otoku Gospe od škrpjela ,, u početku građena kao pravoslavni hram, koju su kasnije obnovili Mlečani i pretvorili u rimokatoličku“??!!

Share/Save

„Poboljšati kvalitetu života stanovnika Starog grada“ - OO HGI Kotor

Svjedoci smo promjena u  kulturnom i povijesnom jezgru Kotora koje dovode do nestanka tradicionalnog života i sadržaja. Grad odumire jer su odgovorni zaključili da grad Kotor   ne treba stanovnicima Starog grada.

Share/Save

Gjenero - Hrvatska je ponosna na politiku Vuksanovića

U Hrvatskoj su svjesni da je cilj Andrije Mandića i njegove „operacije Jasenovac“ bio da Hrvatska blokira pristupne pregovore Crne Gore i da tako stvori za sebe win-win situaciju: da spriječi da Crna Gora ponovno postane lider u pristupnom procesu i tako osigura manevarski prostor svojim gospodarima (Vučiću i Putinu) da utiču na crnogorski politički život, a da pritom krivicu za bankrot crnogorskog evropskog puta prebaci na Hrvatsku, kaže Đenero

Share/Save

Klapa „Munita“ održala koncert u Đurićima

Klapa „Munita“ iz Zadra održala je  sinoć koncert  ispred župne crkve sv. Ane u Đurićima – Kamenare.

Na počeku večeri prisutne je pozdravio Frano Ercegović, predsjednik NVU Zaljev hrvatskih svetaca, koji je izrazio zahvalnost svima na dolasku, kao i župniku don Peru Burečiću i sponzorima, koji su omogućili da se koncert održi. Istakao je, da kao i prethodnih godina, koncert se održava u čast Sv. Ane,  zaštitnice mjesta. Gospodin Ercegović je također  približio  prisutnima rad klape Munita.

Share/Save

Reagiranje HNV – a na zastrašivanje u Dobroti

Hrvatskom nacionalnom vijeću  danas  se  obratila gospođa, koja je rođena u Kotoru, a inače živi u Splitu te posjećuje rodni kraj, kada je u mogućnosti. Kako će se u nastavku vidjeti iz dijela njezinog  mail-a upućenog HNV - u, gospođa je doživjela neugodnost zbog nacionalne pripadnosti. Ovim putem HNV apelira na kotorsku policiju da reagira, zbog sigurnosti građana, koji se više ne osjećaju slobodno boraviti i dolaziti u CG. Nadamo se da se ovakvi incidenti neće ponavljati te da nećemo dozvoliti vraćanje u prošlost i vremena, koja nažalost podsjećaju na ovakve događaje.

Share/Save

Sretan nam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Svim Hrvaticama i Hrvatima, kao i svim građanima Republike Hrvatske i državnom vodstvu, uime Hrvatske građanske inicijative i svoje osobno od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Hrvatska danas u slobodi postiže uspjehe na svim poljima i predstavlja zemlju prosperiteta i sigurne budućnosti. Stoljećima se hrvatski narod vodio čežnjom za ostvarenjem vlastite države i podnosio žrtve na oltaru Domovine. Hrvati su državotvorni narod koji je živio i umirao s idejom slobodne, suverene i ponosne Hrvatske! Danas takvu Hrvatsku imamo!

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Poštovani Hrvatice i Hrvati u domovini i izvandomovinskoj Hrvatskoj, poštovani građanke i građani Republike Hrvatske,  u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i u svoje ime vam  čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti s ponosom se sjećamo 5. kolovoza 1995. godine, kad je hrvatski narod bio nadomak ostvarenju tisućljetnog sna o stvaranju neovisne, slobodne i demokratske Republike Hrvatske u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Share/Save

Vuksanović: Za očekivati je da se opet kreira neka nova hrvatska stranka koja bi bila lojalna sadašnjoj parlamentarnoj većini i glasače privela na oltar "srpskog sveta"

"Mi smo stranka koja se vodi principima i načelima, ne ovim lukrativnim motivima i shvatamo da su nas građani birali upravo zbog toga, a ne da bi one koji su nam dali povjerenje priveli na oltar 'srpskog sveta'", kazao je za TV E Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Naravno, dodao je Vuksanović, kod onih koji upravljaju državom to rađa određena nezadovoljstva.

Share/Save

Mladi HGI-ja na koncertu u čast Olivera

Mladi Hrvatske građanske inicijative su i ove godine 29. srpnja prisustvovali koncertu „Trag u beskraju“ koji slavi stvaralaštvo Olivera Dragojevića. Prekrasna ljetna večer i središnji koncert na moru najboljih hrvatskih glazbenika podsjetili su kolika je ljubav prema Oliveru, hrvatskom glazbeniku koji je ostavio bogato glazbeno naslijedje.

Share/Save

„Pretjerana urbanizacija Kotora ostavila je značajnu posljedicu“

Za svakog vozača bitan je osjećaj udobnosti koji mu pruža korištenje osobnog automobila, a  svi  žele, bilo da je radi o lokalnom   stanovništvu ili turistima, kvalitetne prometnice, prohodne ceste i postojanje dovoljnog broja parking mjesta. Intenzivan rast cestovnog prometa u Kotoru, osobito u trajanju turističke sezone, ostvaruje se na cestama koje su davno projektirane  i građene te ne mogu zadovoljiti svojim kapacitetom narasle prometne potrebe. Broj registriranih vozila u Kotoru konstantno raste, a tijekom turističke sezone slučajevi kolapsa u prometu su svakodnevni i učestali.

Share/Save