Rujan 2024

Hrvatski glas Kotora – Profesorica Dijana Milošević predvodi listu HGI

Lokalni izbori u Kotoru 29. septembra donose mnoge izazove i prilike za budućnost ovog prelijepog grada, ali među brojnim listama koje se bore za ulazak u lokalni parlament, posebno se izdvaja lista Hrvatske građanske inicijative (HGI) pod imenom „Na bedemu mediteranske Crne Gore.“ Ova lista simbolizuje odlučnost i snagu žena u politici, jer tri od prvih pet mjesta na listi zauzimaju Hrvatice a na čelu liste je profesorica Dijana Milošević, koja se već dokazala kao liderka u očuvanju kulturnog nasljeđa Hrvata u Boki Kotorskoj.

Share/Save

Bokeljski Hrvati spona između Mediterana i Crne Gore

Pred nama su lokalni izbori u Kotoru 29. septembra, a među brojnim listama koje se bore za ulazak u lokalni parlament posebno mjesto zauzima lista HGI pod imenom „Na bedemu mediteranske Crne Gore.“ Ova lista, na čijem čelu se nalazi uvažena profesorica Dijana Milošević, predstavlja ne samo politički program već i simbol borbe jedne od najugroženijih manjina u Crnoj Gori – Hrvata Boke Kotorske. Hrvati Boke Kotorske su kroz vjekove čuvali i gradili svoj identitet, jezik, kulturu i običaje uprkos izazovima vremena i političkih promjena.

Share/Save

“HGI. Na bedemu mediteranske Crne Gore” - Muo, Prčanj i Stoliv

Hrvatska građanska inicijativa u ponedjeljak, 16. rujna posjetila je Muo, Prčanj i Stoliv. Upoznali smo građane Mua, Prčnja i Stoliva s vrijednostima, ciljevima i idejama za koje ćemo se zalagati u novom sazivu Skupštine Općine Kotor. Filo Biskupović, član Središnjeg odbora HGI-ja, obratio se građanima Mua i rekao da će se HGI u novom sazivu zalagati za izgradnju šetnice na Mulu, za završetak puta do crkve sv. Kuzme i Damjana i najvažnije rekonstrukciju puta kroz Muo.
Ljiljana Velić, članica Predsjedništva HGI-ja, obratila se prisutnima u Prčanju.

Share/Save

Čestitka Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i europskih poslova RH

Prenosimo čestitku Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i europskih poslova RH:
"S radošću sam primio vijest o imenovanju novog kotorskog biskupa fra Mladena Vukšića. Franjevački red stoljećima brine o hrvatskom puku, posebno na autohtonim prostorima kao što je Boka kotorska, Zaljev hrvatskih svetaca. Kotorska biskupija dobila je prvog među jednakima, a katolički puk i Hrvati Crne Gore svoga biskupa. Siguran sam da će uz zagovor bokeljskih svetaca biskup Mladen Vukšić skrbiti o svom kršćanskom puku, ali i velikoj hrvatskoj kulturnoj i sakralnoj baštini.

Share/Save

Glas Boke - U pjesmi i s pjesmom!

Sinoć je u Kotoru, u crkvi Sv.Duha, održana revijalna večer festivala zabavne, mediteranske i pop-glazbe „Glas Boke 2024“, pod nazivom U pjesmi i s pjesmom!  

Share/Save

Imenovan novi kotorski biskup!

Kako se navodi u priopćenju Kotorske biskupije, koje potpisuje kancelar mr.sc. don Robert Tonsati za novog biskupa Kotorske biskupije imenovan je fra Mladen Vukšić, dosadašnji župnik u Posušju.                          

Proglas imenovanja novoga kotorskog biskupa objavljen je točno u 12 sati. U čast novog biskupa Kotorske biskupije, fra Mladena Vukšića  zazvonila su zvona katedrale svetog Tripuna i svih crkvi u Kotorskoj biskupiji.

Više u priopćenju/ odnosno odluci:

Sarajevo, 12. rujna 2024. 

Share/Save

"Glas Boke" u subotu u Kotoru

U subotu, 14.9., u 20 sati, u kavani Dojmi očekuje  vas revijalna večer Glasa Boke. Organizator večeri je HKU Stađuni od kulture, a više o svemu se možete informirati na priloženom plakatu. Pokrovitelj događaja je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Share/Save

Promovirana knjiga „Svjetlost u vrijeme nevremena“ autora Boža Šaltića

Promocija knjige „Svjetlost u vrijeme nevremena“ , autora Boža Šaltića, održana je u subotu, u  kripti konkatedrale sv. Petra u Baru.

U uvodu, prisutni su na promociji  prvo pogledali  simboličan video, a nakon toga je uslijedila  pjesma Ave Maria u izvođenju Bojane Pejanović, koja je otpjevala i Panis Angelicus,  uz klavirsku pratnju  Ive Pavlović, studentice Muzičke akademije u Zagrebu.

Share/Save

Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe ispunio očekivanja

Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe  održan  je sinoć ispred crkve Svete Marije  u Šušnju.  Na početku večeri,  prof. Ana Vuksanović, pozdravila je nazočne: „Čast mi je i privilegij pozdraviti vas ispred nositelja projekta Hrvatskoga kulturnog društva Tomislav iz Kotora i voditelja projekta, odnosno glavnog organizatora koncerta, gospodina Darka Perića.

Share/Save

Potpora državnog tajnika Milasa Hrvatima u Crnoj Gori

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, sa savjetnikom s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu dr. sc. Milanom Bošnjakom,  održao je jučer sastanak u Generalnom konzulatu RH u Kotoru. Sastanku su nazočili:  generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, kao i predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Share/Save

"Umjetnost je tješiteljica duše, a zbog politike možete izgubiti dušu"

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović gostovao je u emisiji "Književnost, mit i istorija", na TV 7. Razgovor je vodila novinarka i urednica emisije Jelka Malović, a teme su bile umjetnost, poezija, nadahnuće i brojne druge zanimljivosti. Pogledajte na našem portalu kako je to izgledalo.

Share/Save

Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe

Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe  održat će se 7.9., s početkom u 20 sati i 30 min (ispred crkve Svete Marije ) u Šušnju. Nastupit  će Bojan Delić, Doris Deković i Tambura bend.

Pokrovitelji koncerta su: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, HNV i HGI.

Share/Save

Žurno popraviti stanje groblja u Škaljarima!

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje prosvjed zbog stanja groblja u Škaljarima, o kojemu smo informirani .

Nakon što smo utvrdili činjenično stanje odlučili smo izraziti svoje negodovanje i javno, putem medija, te pozvati Općinu Kotor, odnosno gradsko komunalno poduzeće,  da reagiraju što promptije i da se adekvatnije brinu o Gradskom groblju Škaljari, na način koji dolikuje Kotoru.

Share/Save

OIK Kotor odobrio i donio Rješenje o proglašenju izborne liste HGI - ja

Hrvatska građanska inicijativa na predstojeće lokalne izbore u Kotoru izlazi samostalno. Nositeljica liste je Dijana Milošević, članica Predsjedništva HGI-ja. Ovim putem obavještavamo da je OIK Kotor odobrio i donio Rješenje o proglašenju izborne liste "HGI na bedemu mediteranske Crne Gore". Svi predati potpisi su potvrđeni.

Share/Save

Stranice