Članice Foruma žena HGI–ja obilježile Međunarodni dan žena

13/03/2024
Share/Save

Članice Foruma žena Hrvatske građanske inicijative jednodnevnim programom obilježile su praznik Međunarodni dan žena. Program je započeo u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, zanimljivim predavanjem na temu značaja obilježavanja Međunarodnog dana žena. Predavanje je održala Milena Mitrović - mag. političkih znanosti.
Nakon kraće diskusije i razgovora na temu Međunarodnog dana žena i položaja i uloge žena u društvenom životu zajednice, članice Foruma žena HGI-ja uputile su se na jednodnevni izlet. Organiziran je posjet Zavičajnom muzeju u Konavlima, a zatim edukativno predavanje uz ručak u seoskom domaćinstvu Kameni mlin. U inspirativnom i prekrasnom ambijentu domaćinstva Kameni mlin prezentirana je etno zbirka raznih predmeta s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koja oslikava bogatu povijest ove obitelji, te govori o nekadašnjem načinu života stanovnika Konavala, a posebice o nekadašnjoj ulozi žena u obiteljskom okruženju i stvaranju, očuvanju i njegovanju tradicije.
Program obilježavanja Međunarodnog dana žena, u organizaciji Foruma žena HGI-ja, usmjeren je ka sjećanju i isticanju onih ekonimskih, političkih i društvenih dostignuća pripadnica ženskog spola, te usporedbe položaja žena u raznim društvenim epohama.
Nakon upoznavanja sa raznim povijesnim epohama i povijesnim poveznicama Konavala i Boke kotorske, koje se iskazuju i u sličnostima položaja žena nekad i sad, članice Foruma žena HGI-ja obišle su i obitelj Bratoš u njihovoj obiteljskoj kući, gdje su se upoznale sa još jednim iznimno vrijednim domaćinstvom, koji godinama gaju tradiciju i čuva predmete i povijesne priče svojih predaka.
Ovo putovanje i poznanstvo sa obiteljima Martinović i Bratoš, osim novih spoznaja o obiteljskom preduzetništvu, nekadašnjem načinu života, ulozi žena u raznim povijesnim epohama, donijelo je još jednu emocionalnu notu u nizu emocija koje vežu Hrvate Boke s Dalmacijom posebice s Konavlima i Dubrovnikom.
Još jednom je neraskidiva bliskost sa svojim narodom, u ovom dijelu zemlje gdje sve odiše poštivanjem tradicije, predaka i obitelji i gdje je svako obiteljsko ime duboka rodbinska poveznica sa hrvatskim obiteljima Boke kotorske, ojačala nit zajedništva i ponosa na svoj nacionalni identitet.

Forum žena Hrvatske građanske inicijative