Članovi Unije “Vlaho Bukovac” iz Splita posjetili Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

22/10/2018
Share/Save

www.hrvaticg.com:

Na studijsko-kulturnom putovanju kroz Crnu Goru, 50 članova Unije su prvo  posjetili  Zajednicu Hrvata i prijatelja Crne Gore u Podgorici, zatim Hrvatsko nacionalno vijeće u Tivtu i na kraju Hrvatsko građansko društvo Crne Gore u Kotoru.

Predsjednicu Unije Jagodu Kecman i njene suradnike primili su Dijana Milošević, dopredsjednica Društva i Tripo Schubert, savjetnik Upravnog odbora. Nakon obostranog prezentiranja aktivnosti Društva i Unije, razmijenjeni su primjerci izdavačke djelatnosti.

Umjetničko-likovno-književna unija VlahoBukovac je osnovana u rujnu 2007. godine, a osnivač je slikar, pok. gosp. Slobodan Jović i nekolicina prvih članova.

Unija je od prvog dana zamišljena da se sastoji od slikara i pjesnika (književnika), pa je tako danas broji 119 članova.

„Danas smo Unija u kojoj se nalazi i dvadesetak članova iz regije, a i svijeta (Kanada, Nizozemska, Norveška, Njemačka), odnosno naših ljudi koji su tranzicijom tamo dospjeli. Na godišnjoj razini imamo oko 250 književnih i likovnih događanja, par likovnih kolonija, kao i oko stotinjak humanitarnih i kreativnih radionica ( domovi za starije i nemoćne, domovi za nezbrinutu djecu, osnovne i srednje škole, dječji vrtići, slabovidne osobe, ovisnici i sl.).Godišnje odradimo i po dva-tri posjeta u regiji kolegama po peru, ili kistu, pa se tako slijedeće godine spremamo u Užice na poziv njihovih pjesnika, u travnju, a poslije i u Vaš Tivat gdje bi trebala biti naša velika godišnja izložba uz pjesničko veće i našu dramsku skupinu. Djelujemo kao jedna kompaktna i dobro organizirana družina koja se financira isključivo iz članarina i osobnih donacija, jer nemamo nikakvu potporu grada, ni kulture“, kazala je predsjednica Kecman.