„Bibliografija članaka Hrvatskog glasnika 2003 – 2017“ promovirana u Kotoru

20/01/2018
Share/Save

Nova publikacija Hrvatskog građanskog društva Crne Gore - Kotor promovirana  je sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru. Na početku promocije nazočne je  u ime HGD – a pozdravila gospođa Marina Dulović. O knjizi su govorili bibliotekarica  iz Kotora Ruža Danilović i turistički radnik iz Dubrovnika Neven Jerković, kao i predsjednik Hrvatskog građanskog društva Tripo Schubert.

„Bibliografiju Hrvatskog glasnika doživljavam kao krunu petnaestogodišnjeg uspješnog trajanja časopisa, kao značajan doprinos bokeljistici, regionalnoj bibliografiji i nacionalnim bibliografijama Crne Gore i Republike Hrvatske.  Intencija uredničkog tima u pravcu budućeg unaprijeđivanja kvaliteta časopisa u pogledu primjene univerzalne decimalne klasifikacije za svaki članak te usaglašavanje bibliografskog zapisa sa međunarodnim standardima, uveliko će olakšati posao budućim bibliografima i učiniti Hrvatski glasnik vidljivijim u zajedničkom jedinstvenom elektronskom katalogu bibliotekačke građe Crne Gore“- rekla je gospođa Danilović istaknuvši koliki je trud bio  potreban da bi  se ova publikacija tiskala.

„Hrvatski sam glasnik uvijek sa zadovoljstvom čitao i pratio, nikada ne razmišljajući da će se iz svega toga stvoriti impresivna zbirka od preko nevjerojatnih oko 1400 radova, što su postali vrijedno povijesno i društveno štivo, koje se sa radošću čita i dugo pamti. Uloženi trud i rad na ovoj bibliografiji tako i na cjelokupnoj izdavačkoj aktivnosti HGD-a za mene je njihov vrlo vrijedni doprinos ne samo bokeljistici, nego i nacionalnom bibliografijama kako Crne Gore tako i Republike Hrvatske. Veliko mi je zadovoljstvo što sam svojim radom skromno doprinio vrijednosti nekih projekata HGD-a, što ću svugdje i uvijek sa ponosom isticati“,  kazao je gospodin Jerković  sa željom da HGD nastavi  istim putem i s jednakom željom i entuzijazmom.

Predsjednik Društva gospodin Schubert se osvrnuo na period koji je trebao proći da bi se jedan ovakav projekt realizirao, kao i na sam početak funkcioniranja Glasnika, kao i ljude koji su u svemu sudjelovali i radom i trudom  doprinijeli da jedna ovakva publikacija bude dostupna svima.

Gospođa Dulović je pročitala i nekolika pisama upućenih Glasniku, koja predstavljaju jednu lijepu uspomenu za sve buduće naraštaje.