„Večer folklora u Tivtu“ – čuvanje tradicije i bogatstvo različitosti

17/09/2023
Share/Save

„Večer hrvatskog folklora u Tivtu” organizirana je sinoć, zahvaljujući suradnji Udruge građana Vidoški grad iz Stoca i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio predsjednik HNV -a, gospodin Zvonimir Deković: „Ovakva druženja sigurno ne nastaju sama od sebe, a za ovo večerašnje možemo zahvaliti, koliko nama, toliko i Sv. Vidu tivatskom, iz prve polovine XIV .st. i Sv. Vidu stolačkom, iz prve polovine XV. st., koji je u to vrijeme bio posjed Hercega Stjepana Vukčića Kosače, odnosno Vidoškom gradu, koji je po Sv. Vidu i dobio ime te je sa svojim obrambenim zidom i s 13 kula sačuvao Stolac i u njemu svu povijesnu raskoš tamošnjih Hrvata, koju ćemo večeras imati privilegij vidjeti“.

Gospodin Ante Vujnović, iz Udruge Vidoški grad, približio nam je rad Udruge, brojne aktivnosti, kulturnu baštinu, koju Stolac posjeduje te istakao potrebu za očuvanjem iste. Izrazio je zadovoljstvo posjetom i suradnju, s brojnim mladim ljudima.

Među nazočnima, bila je i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, koja je gostima poželjela dobrodošlicu te istakla potrebu za zajedništvom svih Hrvata, gdje god oni bili, povezivanje i suradnju.

Predsjednik HKD - a Napredak iz Mostara Miroslav Landeka, također je došao podržati projekt.

Ovaj događaj je dio projekta pod nazivom Jačanje veza među Hrvatima u prekograničnom području, koji sufinancira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Središnji dio večeri bio je nastup Hrvatskog kulturno -umjetničkog društva Stola, koji se predstavio sa spletom izvornih običaja, pjesama i kola „Hercegovačko sijelo“ te muškim, ženskim i miješanim bećarcem, pjesmama u kolu, kolanjem, pletenim kolom, muškim trojancem, natpjevavanjem, stolačkom himnom, trusom s poskočicama, svatovskim pjesmama (žugoranje, opremanje svatova i doček svatova), i na samom kraju lindžom.

Druženje je nastavljeno na zogovima, Đurđevo brdo, gdje su se gosti imali priliku upoznati i s našom tradicijom i običajima predaka.

Izvor: Radio Dux
Foto galerija: Radio Dux