Dnevni list Dan: O DIGITALNOJ ANTOLOGIJI HRVATSKOG PJESNIŠTVA BOKE KOTORSKE

04/01/2018
Share/Save

www.dan.co.me: 
Ovo nije klasična antologija, ovo je način da se dopre do mladih. Djecu treba odgajati u duhu svoje istorije. Mi smo tu da sačuvamo ono što su naši preci radili, rekla je Dijana Milošević, autorka digitalne antologije hrvatskog pjesništva Boke Kotorske, koja je u decembru promovisana u Domu kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi.

Promociju je organizovalo Hrvatsko nacionalno vijeće, a antologija je štampana uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Promociji su prisustvovali ambasador Hrvatske Veselko Grubišić, poslanik HGI Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković.
– Krenuli smo od poezije. Treba očuvati kompletnu kulturnu baštinu, svega onog što nas čini Hrvatima. Sve to što su stvarali Hrvati da se nazove imenom tog naroda koji je stvarao sva ta djela. Najveći problem bio je dobijanje dopuštenja za objavu rada. Zahvalna sam svima koji su nam to dopuštenje dali. Mnogi su suradnici pomogli da realiziramo ovaj projekat – rekla je autorka Dijana Milošević.
Na promociji su govorili i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i Marin Čaveliš.
– Na nama je samima da konzumiramo sva prava koja nam omogućava država Crna Gora i njeni zakoni – rekao je poslanik HGI Adrijan Vuksanović. Stihove iz Antologije čitali su učenici OŠ „Savo Ilić” iz Kotora, a nastupio je i dječiji zbor Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav”. Kako je najavljeno 21. decembra promocija Antologije održaće se u Dubrovniku.

Ž.K.