Poslanik Vuksanović u novom sazivu Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske

08/09/2017
Share/Save

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 55. sjednici, održanoj 7. rujna 2017., donijela Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Za člana Savjeta izabran je poslanik u Skupštini Crne Gore ispred Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, kojemu je ovo drugi mandat u Savjetu.

Nastavno na članak 19. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (Narodne novine broj 124/2011 i 16/2012) propisano je trajanje mandata članova Savjeta u razdoblju od četiri godine, te imajući u vidu da je 6. lipnja 2017. članovima Savjeta istekao Zakonom propisani mandat, proveden je reizbor članova. Savjet čine najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta, ali i predstavnici najznačajnijih institucija u domovini.
Svi će oni pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan njenih granica .
Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom. Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje su predstavnike u Savjet predložile iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga i organizacija. Njihova zastupljenost određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske.

Novi saziv čine: Borjana Krišto, Miljana Glamuzina, Ilija Nakić, Toni Kraljević, Dražen Trlin, Mladenka Kermenc, Perica Jelečević, Boris Ćurković, mons. Ivica Božinović, predstavnik Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini VI.

Za članove Savjeta, predstavnike hrvatske manjine, imenuju se: Stanko Horvath, predstavnica za Austriju; Gabriela Novak - Karral, predstavnica za Austriju; Hristina Jankova, predstavnica za Bugarsku; Adrijan Vuksanović, predstavnik za Crnu Goru; Josef Leisser, predstavnik za Češku; Antonella DAntuono, predstavnica za Italiju; Josip Blaško, predstavnik za Kosovo; Franjo Pajrić, predstavnik za Mađarsku; Ivan Gugan, predstavnik za Mađarsku; Nenad Živković, predstavnik za Makedoniju; Petar Hategan, predstavnik za Rumunjsku; Radoslav Jankovič, predstavnik za Slovačku; Filip Božić, predstavnik za Sloveniju; Đanino Kutnjak, predstavnik za Sloveniju; Darko Sarić Lukendić, predstavnik za Srbiju; Snježana Periškić, predstavnica za Srbiju; Krunoslav Đaković, predstavnik za Srbiju VII.

Za članove Savjeta, predstavnike hrvatskog iseljeništva/dijaspore, imenuju se: Iva Vidić, predstavnica za Argentinu; Esteban Mirko Hasenay, predstavnik za Argentinu; Miroslav Piplica, predstavnik za Austriju;  Luka Budak, predstavnik za Australiju; Ivan John Frković, predstavnik za Australiju; Ante Jurić, predstavnik za Australiju; Goran Strništa, predstavnik za Belgiju, Dansku, Luksemburg, Nizozemsku i Norvešku; Robert Jakubek, predstavnik za Boliviju, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuelu; Dubravka Sidonija Šuto, predstavnica za Brazil; Marko Buzolić, predstavnik za Čile;  Alex Tudor, predstavnik za Čile; Davor Domijan, predstavnik za Francusku; Dragica Hadrović, predstavnica za Italiju;  Antun Medić, predstavnik za Južnoafričku Republiku;  Zvonimir Aničić, predstavnik za Kanadu;  Ivan Grbešić, predstavnik za Kanadu; Jeanne Valetić, predstavnik za Kanadu; Goran Katić, predstavnik za Novi Zeland; Franjo Akmadža, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku; Ivan Karlo Stipić, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku; Mile Baričević, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku; Davorka Ivana Kirinčić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države; Maria Sentić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države; Marko Zoretić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države; Joe Brajević, predstavnik za Sjedinjene Američke Države; Boris Miketić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države;  Josip Zorica, predstavnik za Švedsku; Ruža Studer Babić, predstavnica za Švicarsku; Mira Malović-Veeles, predstavnica za Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Izvor: Radio Dux