Reagiranje Hrvatskog nacionalnog vijeća

15/07/2017
Share/Save

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore izražava zgražanje činjenicom da je u selu Slatini, općina Andrijevica, jučer otkriven spomenik Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubojici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini SHS, pri kojemu je činu izvršio još dva pokušaja ubojstva.

U Skupštini su ubijeni Pavle Radić, Đuro Basariček, a Stjepan Radić je od zadobivenih povreda preminuo, dok su Ivan Granđa i Ivan Pernar samo pukim slučajem  ostali živi.

Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima, te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori.

Time  nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika protivno članku 10 Zakona o spomen- obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić.

Iako je za njegovo spomen obilježje izabrana  baš fotografija  u odori nepoznate vojske bez obilježja, pretpostavljamo da samo Račićev parlamentarni rad nije bio povod dizanju spomenika i zbog toga Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najenergičnije apelira na sve državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje zakon i sve propisane norme iz Zakona o spomen obilježjima.

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a  

 

Izvor: Radio Dux