A. Vuksanović: Bojkot opozicije ne ugrožava evropski put

15/07/2017
Share/Save

www.rtcg.me/vijesti/politika:

Izostanak opozicije iz parlamenta do sada nije ugrozio evropski put Crne Gore, ali šalje nezasluženo negativnu sliku. Vjerujem da će u dogledno vrijeme i naše opozicione kolege davati svoj doprinos evropskoj integraciji. Za to su ih, između ostalog, i birali građani Crne Gore", kazao je za Pobjedu predsjednik Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović.

"Više se ne može govoriti o njihovom bojkotu parlamenta, već o neizvršavanju radnih obaveza. Skoro sve opozicione stranke su formirale svoje klubove, što im na mjesečnom nivou omogućava određena sredstva. Takođe, vidjeli ste i da dolaze na pojedina skupštinska zasijedanja, što dodatno uvjerava u ovu tvrdnju", kazao je Vuksanović, koji je i poslanik Hrvatske građanske inicijative.

Komentarišući nedavno istraživanje CEDEM-a, koje je pokazalo da je povjerenje građana u EU palo na oko 56 odsto, dakle najniže je do sada, Vuksanović je kazao da građani zahtijevaju da osjete konkretne koristi od procesa pristupanja, a da se, nažalost, u fazi pregovora o koristima većinom govori u perspektivi budućnosti.

"Proces pregovora o pristupanju EU veoma je zahtjevan i podrazumijeva sprovođenje čitavog niza reformi koje građani osjećaju i direktno i indirektno. Crna Gora pregovara već pet godina i pritisak od EU da se ostvare konkretni i vidljivi rezultati reformi sve više raste. U isto vrijeme, građani zahtijevaju da osjete konkretne koristi od procesa pristupanja. Nažalost, u fazi pregovora, o koristima se većinom govori u perspektivi budućnosti i vežu se za period članstva u EU, dok su reforme, koje su nekada veome teške i dugotrajne, ono što se odnosi na naš svakodnevni život i što najviše osjećamo", rekao je Vuksanović.

Kako je kazao, zato ne treba da čudi blagi pad povjerenja građana u EU.

"Ovo se dešavalo u svim zemljama u jednom momentu u pregovorima. Na primjer, prema ispitivanjima, u Hrvatskoj je prije ulaska u EU podrška građana iznosila oko 56 odsto, dok je u Sloveniji u toku pregovora taj procenat iznosio od čak 40 do 57 odsto", naveo je Vuksanović.

Upitan da li je proces evropskih integracija dovoljno transparentan, on je rekao se mora još intenzivnije komunicirati sa građanima i vrlo otvoreno, konkretno i argumentovano razgovarati o svim izazovima procesa.

"I, što je najvažnije, o koristima koje će donijeti pristupanje EU, kako bi se povjerenje građana u proces evropskih integracija ojačalo i vratilo na prethodni nivo. Mediji treba da budu veoma važan partner u ovom procesu. U fokusu medijske pažnje su reforme, koje su sve zahtjevnije i ubrzanije, ali nema dovoljno priče o koristima od članstva u EU i na tome se mora poraditi", kazao je Vuksanović.