Veljača 2015

Zvonko Deković: Raspisan konkurs za projekte manjinskih nacionalnih zajednica

Na sjednici Upravnog odbora Fonda za nacionalne manjine u Podgorici, razmatran je finansijski izvještaj i završni račun Fonda.

Share/Save

Natječaj Fonda za manjine

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore raspisao je natječaj za prvu raspodjelu financijskih sredstava za financiranje i sufinanciranje projekata iz sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u 2015. godini. Više informacija možete pogledati na:

Share/Save

ANIMA - PAMTIMO OTMICU U ŠTRPCIMA

Povodom 27. februara – dana kad je bila otmica u Štrpcima, Centar za žensko i mirovno obrazovanje „Anima" iz Kotora dostavio nam je saopštenje koje vam prenosimo u cjelosti.

Share/Save

Bokeljska večer u Zagrebu

Najstarija hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“ – Zagreb organizira Bokeljsku  večer koja će se održati u subotu, 28. veljače, s početkom u 19.30 sati u Hotelu Sheraton u Zagrebu. U nazočnosti biskupa kotorskog mons.

Share/Save

Edukacije o evroatlantskim integracijama - „Integracija Crne Gore u NATO

Uprava za kadrove i i vladin komunikacioni tim za NATO organizovali su danas u Tivtu obuku državnih i lokalnih službenika na temu „Integracije Crne Gore u NATO". Imajući u vidu intenzivirani i fokusirani dijalog koji Crna Gora realizuje sa NATO tokom 2015. godine, obuka službenika na lokalnom nivou je organizovana prema specifičnostima poslova koje obavljaju. Predavač je bio pukovnik dr Mehmedin Tahirović a o iskustvima Mađarske govorio je NJ.E. ambasador te zemlje u Crnoj Gori Kristijan Poša.

Share/Save

Gost Radio Dux-a: Hrvoje Španić

Radio Dux:
U današnjoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ bio je Hrvoje Španić, novinar Radio Dubrovnika. Sa Španićem smo razgovarali o njegovoj karijeri, te o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori.

Share/Save

"Slobodna" doznaje: na izbore idemo 26. travnja; Ministri: Biti će onda kada budu raspisani

SLOBODNA DALMACIJA:

SDP-ovi ministri Ranko Ostojić, Arsen Bauk i Mihael Zmajlović izjavili su u četvrtak prije sjednice Vlade kako će "izbori biti onda kada budu", odgovarajući tako na upite o tome da bi se parlamentarni izbori mogli održati prije ljeta, kako u četvrtak pišu neki mediji.

Share/Save

Svoj prvi predsjednički intervju Kolinda Grabar Kitarović dala je za Dnevnik Nove TV

Dnevnik Nove TV ekskluzivno donosi prvi predsjednički intervju s Kolindom Grabar Kitarović. Ivani Petrović odgovarala je na pitanja ne samo o odnosu s premijerom Milanovićem, nego i što će sutra razgovarati s braniteljima, otkrila je nove detalje o preseljenu u Visoku te s kakvim porukama putuje u BiH.

Share/Save

'Od osamostaljenja ne postoji demografska politika, a izumrlo nas je 200.000'

Indikativna je činjenica da država izdvaja nekoliko puta više novca za starije nego za djecuKako će se kroz 15-ak godina isplaćivati mirovine budući da je u Hrvatskoj od 1991. izumrlo 200.000 ljudi, govorili su gosti emisije Hrvatskog radija U mreži prvog – demografi Ivin Čipin s Ekonomskog fakulteta i Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

Share/Save

Dan osnivanja Muzeja grada Perasta

Promocija Vodiča Muzeja grada Perasta i projekcija filma o Tripu Kokolji  održat će se u subotu, 28. veljače u 19 sati u Muzeju grada Perasta. U glazbenom  dijelu programa sudjelovat će  učenici Muzičke škole "Vida Matjan".

Share/Save

Bokeški lokalni govor kao nematerijalna kulturna baština

Gradska biblioteka i čitaonica, koja radi u sklopu kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković”, pokrenula je niz tematskih radionica na temu kulturne istorije Kotora, a jedna od njih bila je posvećana bokeljskom jeziku, to jest njegovom očuvanju.

O bogatstvu jezika, njegovoj sočnosti, muzikalnosti, romanizmima, akcentima i upotrebi arhaizama u svakodnevnom govoru ovdašnjih ljudi, učenicama IX3 razreda OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote, govorila je kotorska pjesnikinja Dubravka Jovanović.

Share/Save

Boko moja

Uoči Bokeljske noći koja se tradicionalno održava svake godine u Zagrebu, a u organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore je dobilo na dar CD i priliku da čuje pjesmu „Boko moja“ u izvedbi Dražena Žanka, hrvatskog kantautora, poznatog po brojnim pjesmama koje su po mnogo čemu obilježile jedno vrijeme. Njegov mediteranski duh je doprinio da ovu pjesmu učini posebnom, jedinstvenom i, nadamo se, prepoznatljivom. Tekst i glazbu je napisala profesorica Jasna Levanić Rogić, koja je podrijetlom iz obitelji Staničić iz Tivta.

Share/Save

Susret Vučinović - Štajnaker: Podrška Njemačke evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović sastala se danas sa ambasadorkom SR Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker.
Teme razgovra bile su položaj i aktivnosti hrvatske nacionalne manjine u političkom i društvenom životu Crne Gore, očekivanja u procesu evropskih i evroatlantskih integracija i mogućnosti razmjene iskustava o saradnji Vlade i civilnog sektora Njemačke i Crne Gore.

Share/Save

Građani Kotora ne znaju što Kotoru znači članstvo u Asocijaciji najljepših zaliva svijeta

prof. dr Milenko Pasinović

Bokokotorski zaliv je 2000. godine primljen u Asocijaciju najljepših zalivi svijeta, koja je osnovana 1997. godine u Francuskoj, a danas broji 30 zaliva iz 27 zemalja.

Polovinom januara 2012. godine Kotor i Boku posjetio je izvršni direktor i osnivač Kluba najljepših zaliva svijeta, Brine Bodar (Bruno Bodar).

Share/Save

Stranice