Travanj 2015

U razgovoru s Gredićem i Krstičević

U današnjoj emisiji Radio Dux-a „Tragom Hrvata Boke i događaja“ možete poslušati razgovor s Mersudinom Gredićem, tajnikom Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore i supredsjedateljom crnogorskog dijela međuvladinog Mješovitog odbora i Dariom Krstičević, supredsjedateljicom hrvatskog dijela MMO-a i predstojnicom Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Share/Save

U Kotoru održan međunarodni studijski dan o Blaženoj Ozani

Nakon svečanoga euharistijskog slavlja koje je u kotorskoj katedrali sv. Tripuna održano na blagdan bl. Ozane Kotorske u ponedjeljak 27. travnja 2015., dan poslije, u utorak 28. travnja u Kotoru je održan međunarodni studijiski dan na kojem je o bl. Ozani govorilo deset znanstvenika.

Share/Save

Predstavnici Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u posjet HNV-u

28. travnja  je u Podgorici održana 1. sjednica međuvladinog Mješovitog odbora za manjine između Republike Hrvatske i Crne Gore.

Share/Save

Održana Prva sjednica međuvladinog Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske

Danas je u Podgorici održana Prva sjednica međuvladinog  Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori (u daljem tekstu MMO).

Share/Save

Proslavljen blagdan Blažene Ozane

450.obljetnica smrti kotorske Blaženice i suzaštitnice obilježena je 27. travnja u kotorskoj Katedrali,  dostojanstveno, onako kako i priliči miljenici kotorskog puka.

Share/Save

Mani Gotovac - ljubav, kazalište i knjige

Poznata hrvatska kritičarka, dramaturginja, teatrologinja, intendantica i spisateljica Mani Gotovac bila je gost emisije Radio Dux-a „U svjetlu kulture“.

Share/Save

Velimir Visković u Kotoru

25. travnja u crkvi Svetog Duha u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore,  održana je književna večer Velimira Viskovića, hrvatskog književnog kritičara, esejiste i leksikografa, gdje je predstavio svoje zbirke Hrvatske enciklopedije književnosti, kao i svoju knjigu „Rat za enciklopediju“, koja je nedavno izišla iz tiska.

Share/Save

Mani Gotovac – žena teatra

24. travnja, u petak, brojni posjetitelji su u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu imali priliku uživati u književnoj večeri jedinstvene Mani Gotovac. Na književnoj večeri predstavljen je njezin autobiografski roman „Fališ mi“.

Share/Save

"Ponizna kćeri svetog Dominika- rodu si dika"

Danas Kotorska biskupija obilježava 450. obljetnicu smrti Blažene Ozane Kotorke i 350. obljetnicu od proglašenja za suzaštitnicu grada Kotora.

Tom prigodom organizirana je cjelodnevna proslava.

 U 10 sati održana je svečana sv.Misa u Katedrali koju je predvodio Mons. Ilija Janjić, a glazbom uveličao zbor Kotorske katedrale.

Share/Save

Sjećanje na Miloša Miloševića

Na današnji dan, prije točno tri godine, napustio nas je akademik dr. Miloš Milošević, admiral Bokeljske mornarice, istaknuti znanstvenik, povjesničar, arhivista i romanista, kao i svestrani umjetnik - pjesnik i glazbenik.

Share/Save

O povodu posjeta ministra Marasa Crnoj Gori

Ministar poduzetništva i obrta u Vladi RH, Gordan Maras boravio je u zvaničan posjet Crnoj Gori. Tom prigodom posjetio je i predstavnike zajednice Hrvata u Boki i obišao prostorije Radio Dux-a. i Doma kulture Josip Marković u Lastvi.
O povodu posjeta poslušajte u audiozapisu.

Share/Save

Hrvatska građanska inicijativa o potoku Zvjerinjak

Općinski odbor Hrvatske građanske inicijative Kotor održao je sastanak povodom peticije građana za ukidanje „Nacrta Odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju saobraćajnice u naselju Rakite, paralelno i preko kanala Zvjerinjak“. Na sastanku je donesen stav glede nacrta Odluke i peticije građana:

 

Share/Save

Dragičević o novostima u Parlamentu Crne Gore

U emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ ugostili smo Ljerku Dragičević, zastupnicu HGI-ja u Parlamentu Crne Gore. S Dragičević smo razgovarali o proteklim događajima, kao i o novostima u Parlamentu.

Više poslušajte u emisiji.

 

Share/Save

Književna večer Mani Gotovac i predstavljanje Hrvatske književne enciklopedije

Književna večer Mani Gotovac  održat će se ovoga  petka, 24. 4. , u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu , s početkom u 20 sati. Na navedenoj književnoj večeri bit će predstavljen  autobiografski roman " Fališ mi "   autorice Mani Gotovac, a osim autorice sudjelovat će i prof. dr. Vanda Babić. U glazbenom dijelu programa nastupit će  mješovita klapa" Veterani vazda mladi".

Organizatori ove književne večeri su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

Share/Save

Stranice