Veljača 2018

Autorska večer Ivice Prtenjače u Podgorici

Promociju opusa Ivice Prtenjače upriličili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Narodnom bibliotekom,"Radosav Ljumović " iz Podgorice

Share/Save

Književnost kao pokretač suradnje i razmjene između Hrvatske i Crne Gore

Sinoć je u Kosoj dvorani Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović"  u  Podgorici održana  prva samostalna autorska večer  značajnog  i u regionalnim okvirima višestruko nagrađivanog  hrvatskoga književnika Ivice Prtenjače.

Share/Save

Predavanje prof. Ljubice Štambuk o don Graciji Brajkoviću

U sklopu Tripundanskih dana – Dana Bokelja u Rijeci koji se već tradicionalno održavaju u Rijeci, predviđeno je predavanje koje će održati Ljubica Štambuk, prof. pod nazivom: Spomen na don Graciju Brajkovića, zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstvenika. Predavanje će se održati u petak, 23. veljače 2018., u Gradskoj vijećnici grada Rijeke s početkom u 17:30.

Share/Save

Pokretne slike Matičine Male škole

Hrvatska matica iseljenika je 20. veljače u Klubu Matis  priredila svečanu tribinu i premijeru filma Spomenak povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture. .

Share/Save

Ured HGD-a CG posjetila delegacija Matice hrvatske

www.hrvaticg.com:

Ured Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru krajem proteklog tjedna posjetila je delegacija Hrvatske matice na čelu sa akademikom Stjepanom Damjanovićem. 

Share/Save

Dan hrvatske glagoljice kao posveta hrvatskom jeziku i pismenosti

Hina: 

Dan je inicijativa je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, Staroslavenskim institutom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Društvom prijatelja glagoljice

Share/Save

Dan materinskoga jezika

www.mvinfo.hr: 

Povodom Dana materinskoga jezika Hrvatski PEN centar organizira razgovor ''Tuđe i naše - O prevođenju i popularizaciji književnosti"

Share/Save

Kulturna i prirodna dobra Republike Hrvatske na Popisu svjetske spomeničke baštine

2018. godina proglašena je europskom godinom kulturne baštine, a 20. veljače obilježavamo Dan zaštite spomenika kulture. Povodom toga učenici su današnju emisiju posvetili kulturno-povijesnim i prirodnim ljepotama Republike Hrvatske.

Nekoliko hrvatskih kulturnih i prirodnih dobara nalazi se na UNESCO-vom Popisu svjetske spomeničke baštine. Koja su to, poslušajte u emisiji.

Osim navedenoga, saznajte i koja je razlika između materijalne i nematerijane baštine te što je to zaštita spomenika.

Share/Save

Promocija hrvatskog književnika Ivice Prtenjače u Podgorici

Promocija hrvatskog književnika Ivice Prtenjače  održat će se u utorak, 20. 2. 2018. ,  u Kosoj dvorani Narodne biblioteke ,, Radosav Ljumović" u  Podgorici,  s  početkom u 19 sati. Književna večer odvija se u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i u suradnji s Narodnom bibliotekom ,, Radosav Ljumović" iz Podgorice.

Share/Save

NAJAVA: „Kulturološki obrisi Boke kotorske“ u Zagrebu

Hrvatsko katoličko sveučilište i Hrvatska bratovština Bokeljska mornarice 809 Zagreb organiziraju kulturni događaj „Kulturološki obrisi Boke kotorske“, koji biti održan u petak, 23. 2., u 18 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Share/Save

Novi 153. broj Hrvatskog glasnika

Iz tiska je izašao novi broj „Hrvatskog glasnika” glasila Hrvata Crne Gore.

U novom 153 broju, između ostalog, možete pročitati tekstove o proslavi Božića u Boki, Novogodišnjim programima na bokeljskim trgovima, o Hrvatskom pjesništvu Boke kotorske, Sjaju drevnih palača, Perast pamti stoljeća, Antiki fagot, aktuelnostima iz HNV-a,

Časopis se može pronaći u katedrali Svetog Tripuna, uredu HGD CG i u Tivtu kod Andrije Krstovića.

Share/Save

Noć splitskih "Bilih" u Kolašinu

U Kolašinu se u utorak, 13. 2., u hotelu „Bianca“, na prijedlog i poziv predsjednika  Kluba poštovatelja NK Hajduka iz Kolašina, gospodina Dražena Draškovića, održala manifestacija „Malo misto“ u „maloj varoši“, kojom se obilježilo 107 godina od osnivanja NK „Hajduk“ iz Splita. Ideju je pozdravilo i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, koje je s velikim zadovoljstvom prihvatilo da bude suorganizator ove manifestacije. 

Share/Save

Vuksanović - Mi ne oduzimamo Crnoj Gori Bokeljsku mornaricu, već dajemo!

Na jučerašnjoj, I. vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore, sudioništvo u raspravi uzeo je i Adrijan Vuksanović  zastupnik HGI - ja. On je raspravljao u okviru točke o Zakonu o zaštiti Kotora i bazirao se na aktualno pitanje Bokeljske mornarice. Njegovo izlaganje možete poslušati na našem portalu.

Share/Save

Izvještaj ovlaštenog nezavisnog revizora o poslovanju HNV-a

IZVJEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA 
Uvod
Obavili smo reviziju priloženih finansijskih iskaza „Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori“ (u daljem tekstu „Savjet“) koji obuhvataju iskaz o finansijskom položaju (bilans stanja) na dan 31. decembra 2017.

Share/Save

Stranice