Listopad 2018

Izložba bokeljskih umjetnika u Zagrebu

Boka kotorska stoljećima inspirira umjetnike na stvaranje jedinstvenih djela, a s nekima od njih će se uskoro upoznati i hrvatska kulturna publika. Putevima bokeljskih Hrvata naziv je izložbe koja će se od 6. do 16. 11.  održati u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba je dio istoimenog, kulturno-edukativnog projekta koji ima za cilj očuvanje kulturne baštine bokeljskih Hrvata te potaknuti bolju kulturnu razmjenu između Hrvatske i Crne Gore.

Share/Save

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore čestitao osvojeno prvo mjesto učenicima hrvatske nastave

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi ugostio je polaznike nastave hrvatskoga jezika i kulture koji su sudjelovali na natječaju Hrvatske matice iseljenika Igračka u srcu, te svojim predanim radom osvojili prvo mjesto za skupni rad u konkurenciji sa školama iz SAD-a, Australije, Njemačke, Švedske, Italije, BiH i Srbije.

Share/Save

Plesovi iz Boke kotorske na Zimskoj školi hrvatskog folklora

Zimska škola hrvatskoga folklora Hrvatske matice iseljenika održat će se u Koprivnici od 3. do 12. siječnja 2019. Programski voditelj bit će prof. Andrija Ivančan, a voditeljica projekta mr. sc. Snježana Jurišić.

Na Zimskoj Školi hrvatskog folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga jadranskoga područja.

Share/Save

Nazdravlje vam Sveti Šimun!

Radio Dux: 
Crkva danas obilježava Dan dvojice apostola - svetaca Šimuna i Jude Tadeja. U znak štovanja Svetog Šimuna i sjećanja na period kada je bio patron Tivta brojne tivatske obitelji danas slave obiteljsko krsno ime. Sveti Šimun je do 1734. godine bio patron Tivta, nakon čega tu ulogu preuzima Sveti Anton - izgradnjom istoimene crkve.

Share/Save

O životu i djelu slikara Ivana Volarića - Piturića

Radio Dux:

"Današnja emisija „Tragom Hrvata Boke i događaja“ posvećena je Ivanu Volariću – Pituriću, uglavnom nepoznatom otočnom slikaru i dekorateru, koji je stvarao i na području Boke kotorske. Rođen je u Vrbniku na otoku Krku 13. prosinca 1873. godine, a o njegovoj mladosti i školovanju zna se jako malo.

Share/Save

Predstavnici iz Boke kotorske na Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

www.mnovine.hr: 

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće izvedbom pjesma i spletova “Igrajte nam japa” otvorio je prvi dio 25. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. U čakovečkom Centru za kulturu predstavljeni su ansambli i skupine u kategoriji koreografiranog folklora.

Share/Save

Druženje sa članovima ULKU "Vlaho Bukovac" iz Splita

U prostorijama Zajednice Hrvata i prijatelja-Crna Gora, u Podgorici, 19. listopada 2018. godine, članovi te nevladine udruge imali su čast ugostiti svoje prijatelje, umjetnike iz Splita, iz Umjetničko likovno-književne unije „Vlaho Bukovac“. Pedesetak Splićana, iako tek stigli s puta, nisu odavali tragove umora, već su, naprotiv, ne samo uživali u stihovima domaćina dr. Vesne Oborine, Marina Čaveliša i Anite Šimurine, nego su se i sami, spontano, latili mikrofona, pa je večer obilovala lijepim stihovima.

Share/Save

U pravcu uspostavljanja pune saradnje usmjerene ka afirmaciji ravnopravnog društva

www.minmanj.gov.me:

Na sastanku sa predstavnicima manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica ministar Mehmed Zenka konstatovao je potvrđenu opredijeljenost Ministarstva za ljudska i manjinska prava kao i institucionalnih mehanizama za zaštitu i unaprijeđenje manjinskih prava u pravcu uspostavljanja pune saradnje usmjerene ka afirmaciji ravnopravnog građanskog društva.

Share/Save

Članovi Unije “Vlaho Bukovac” iz Splita posjetili Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

www.hrvaticg.com:

Na studijsko-kulturnom putovanju kroz Crnu Goru, 50 članova Unije su prvo  posjetili  Zajednicu Hrvata i prijatelja Crne Gore u Podgorici, zatim Hrvatsko nacionalno vijeće u Tivtu i na kraju Hrvatsko građansko društvo Crne Gore u Kotoru.

Share/Save

Nova oprema za Radio Dux

Družba „Braća hrvatskoga zmaja“ u prigodi obilježavanja 112. obljetnice svoga djelovanja prošle godine organizirala je donatorsku večer u Zagrebu, kada su prikupljena sredstva za modernizaciju radijske postaje hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori – Radio Dux.

U tijeku je montaža opreme te se očekuje da će realizacija biti završena do početka prosinca. S novom opremom dolazi i poboljšanje kvalitete programa, kao i kvalitete signala na području koji pokriva frekvencije Dux radija.

Share/Save

Članovi ULKU „Vlaho Bukovac“ iz Splita posjetili HNV

Članovi ULKU „Vlaho Bukovac“ iz Splita posjetili su jučer Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, na inicijativu predsjednika Vijeća Zvonimira Dekovića. Razgovarano je o mogućnosti ostvarenja dugoročne kulturne suradnje, koja bi bila uzvratnog karaktera.

Share/Save

Predsjednik HNV – a sudjelovao na 16. Pulskim danima eseja

Šesnaesti Pulski dani eseja održani su od 18. do 20. listopada. Tema ovogodišnjih Pulskih dana eseja bila  je "1918. - 2018.: Stoljeće od raspada Monarhije" . Utemeljitelj i voditelj ove manifestacije je Boris Domagoj Biletić, koji je istakao: „ Počeli smo 2013. kao dvodnevna manifestacija i kroz godine smo zadržali taj dvodnevni koncept. Svi radovi koji su do sada predstavljeni tiskani su u časopisu Nova Istra, objavljena su i posebna izdanja, separati.

Share/Save

Stranice