Ožujak 2019

Lijerica se vratila kući

U Pridvorju je održana promocija knjige „Lijerica dubrovačkog kraja“ autora Đorđa Begua. Ovo je nakon Dubrovnika, Kotora i Lastve četvrta promocija ove vrijedne knjige, koja donosi prikaz povijesti lijerice i njene rasprostranjenosti, ali i korisne upute o načinu izrade, održavanju i  sviranju.

Knjigu i njenog autora predstavio je Boris Navro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, koji je istaknuo kako je ova knjiga iznimno vrijedan doprinos očuvanju tradicijske kulture, ali i sukus djelovanja i rada Đoka Begua kroz više desetljeća.

Share/Save

Marija Jurić Zagorka – Ikona hrvatske književnosti

Radio Dux:

Mladi Hrvati Boke današnju emisiju odlučili su posvetiti prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki i jednoj od najčitanijih hrvatskih književnica - Mariji Jurić Zagorki.

Rođena je prije čak 146 godina, a još uvijek izaziva divljenje zbog iznimne hrabrosti koju je pokazala u ono doba, kao i zbog povijesnih romana koji su je svrstali među ikone hrvatske književnosti.

Share/Save

Uhićen osumnjičeni za paljenje prodavnice Igora Tomkića

Radio Dux:

Beranska policija uhitila je Aleksandra Savovića, osumnjičenog za paljenje prodavnice Igora Tomkića iz Berana, o čijem slučaju vas obavještavamo prethodnih dana.

„Policija je rasvijetlila paljenje objekta građanina Igora Tomkića. To je važna poruka i potvrda sposobnosti Uprave policije da garantuje i obezbijedi efikasnu zaštitu lične i imovinske sigurnosti svakog građanina Crne Gore!“, stoji na Facebook profilu Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Share/Save

Objava biračima za izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske

Do srijede, 15. svibnja 2019. birači mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. 
Predsjednica Republike Hrvatska donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori  će se održati u nedjelju 26. svibnja 2019.

Share/Save

Slučaj Tomkić: Nakon batina zapalili mu prodavnicu

www.slobodnaevropa.org

Nakon što je prije desetak dana pretučen, Berancu Igoru Tomkiću je tokom noći 27. marta zapaljena prodavnica u beranskom naselju Dolac, gdje živi sa suprugom Ivanom i kćerkom, čime je nastavljen napad na ovu porodicu i njihovu imovinu i pored apela nadležnima da zaustave nasilje. Njegova supruga Ivana ranije je kazala za Radio Slobodna Evropa (RSE) "da je u pitanju i nacionalno motivisano nasilje jer je Igor - Hrvat".

Share/Save

Berane, mjesto gdje gore prodavnice pod policijskom zaštitom

Piše: Andrej Nikolaidis

Igor Tomkić sa porodicom živi u Beranama. Na nekakvoj livadi drži malu prodavnicu (ono: hljeb, salama, smoki, kokakola), skromni kiosk koji, usudiću se pretpostaviti sa velikom sigurnošću, porodici Tomkić obezbjeđuje tek toliko novca da preživi mjesec.

Grupa lokalnih, prigradskih nasilnika odlučila je da Tomkiću ukaže VIP tretman. Da ga tretira kao velikog gazdu i traži mu reket.

Share/Save

HGI postoji zbog ljudi kao što je Tomkić

U priloženom videu možete pogledati danas održanu konferenciju HGI-ja povodom napada na Igora Tomkića, Hrvata iz Berana.
Konferencija za novinare HGI-ja povodom napada na Igora Tomkića

 

Share/Save

Opet fašizam

Marin Čaveliš: "Strah i beznađe u očima Igora Tomkića vratilo nas je u devedesete godine prošlog stoljeća, kada je takav pogled bio čest u bivšoj Jugoslaviji. I kao da nemamo iskustva sa fašizmom na ovim prostorima - na Igorov vapaj i prvi napad na njega slabo smo reagovali.

Oglasili su se oni čija je to dužnost: ombudsman, ministar za ljudska i manjinska prava, političke stranke… U znak protesta u Beranama je vladajuća stranka organizovala skup od pedesetak ljudi.

Share/Save

Obavijest biračima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj  koji imaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati za izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske

Share/Save

U čast Krsta Kika Tomičića

Komemorativni skup povodom smrti Krsta Kika Tomičića održan je danas u Maloj dvorani DTV Partizan u Tivtu.

Nazočnima se obratio ravnatelj Centra za kulturu Neven Staničić, koji je govorio o liku i djelu ovog, svima dragog čovjeka, vrsnog fotografa, dugogodišnjeg radnika Centra.

Share/Save

Dr. sc. Vesna Čučić održala predavanje „Cenzure i tema žena u XVI. st. u Dubrovniku“

Predavanje  dr. sc. Vesne Čučić „Cenzure i tema žena u XVI. st. u Dubrovniku“ održano je u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj  i OJU „Muzeji“ – Kotor.

Share/Save

Vuksanović - prst u oko Crnoj Gori!

Poslanik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović ponovno je posjetio Igora Tomkića u Beranama, nakon što mu je zapaljena trgovinska radnja. On je izrazio zgražavanje na najnovim činom podmukle agresije na mirnu obitelj Tomkić i najenergičnije zatražio od svih institucija zakonsku reakciju, ali i odgovornost ako do nje ne dođe.

Share/Save

VUKSANOVIĆ: INSTITUCIJE DA STANU U ODBRANU TOMKIĆA I SVIH DOBRONAMJERNIH

Radio Tivat:

Napad na Igora Tomkića nije samo napad na dobrog čovjeka, već napad na sve vrijednosti multikulturalne Crne Gore, poručeno je iz Hrvatske građanske inicijative.

Poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović apelovao je na sve institucije Crne Gore da stanu u odbranu ne samo Tomkića, nego i svih dobronamjernih ljudi.

Share/Save

Osuda zločina je preduslov za napredak

Najoštrije i sa zgražavanje osuđujemo fašističke akte nasilja nad porodicom Igora Tomkića iz Berana, čija je jedina krivica njena nacionalna – hrvatska pripadnost. Mi kao predstavnici manjinskih naroda u Crnoj Gori osjećamo još dublje svaki akt diskriminacije, a posebice akte bezočnog nasilja protiv života i vlasništva, koje neumoljivo podsjećaju na aveti devedesetih, za koje smo duboko u duši vjerovali da smo konačno prevazišli.

Share/Save

Stranice