Rujan 2023

Zbornik o Milanu Šufflayu predstavljen u Zagrebu

Prva prezentacija  dvojezičnog Zbornika o Milanu Šufflayu održana je proteklog utorka u Matici hrvatskoj u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Nacionalnog savjeta Albanaca.

Predstavljači lika i djela Milana Šufflaya bili su dr. sc. Stipe Kljaić i dr. sc. Vladimir Lončarević, dok su se prigodno na početku obratili predsjednici oba manjinska vijeća, Zvonimir Deković i Faik Nika. 

Share/Save

Obilježena 32. obljetnica uspostave logora u Morinju

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća hrvatskoga i crnogorskoga izaslanstva  danas je obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodio je ministar  vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman, a crnogorsko sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Robert Markišić.

U ime organizatora, skupu se prigodno obratio predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, čije obraćanje možete pročitati na poveznici.

Share/Save

Predstavljanje Zbornika o Milanu Šufflayu u Zagrebu

Predstavljanje Zbornika o Milanu Šufflayu,  održat će se 26.9., u Zagrebu, u Matici hrvatskoj, u Dvorani J.Petričevića, s početkom u 18 sati. Sudjeluju: dr. sc. Stipe Kljaić i dr. sc.Vladimir Lončarević. Događaj organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće CG i Nacionalni savjet Albanaca.

Share/Save

Dopis manjinskih savjeta institucijama

Predsjednici manjinskih nacionalnih savjeta Crne Gore uputili su dopis ministru ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, ministru pravde Crne Gore, ombudsmanu Siniši Bjekoviću i Oani Cristini Popi, šefici Delegacije Europske unije u Crnoj Gori. U nastavku ga u cijelosti prenosimo.

Vaša ekscelencijo, uvaženi ministri, poštovani Ombudsmane,

Share/Save

Obraćanje manjinskih savjeta medijima

U nastavku vam u cijelosti prenosimo obraćanje  predsjednika manjinskih savjeta  u Crnoj Gori.

Share/Save

„Večer folklora u Tivtu“ – čuvanje tradicije i bogatstvo različitosti

„Večer hrvatskog folklora u Tivtu” organizirana je sinoć, zahvaljujući suradnji Udruge građana Vidoški grad iz Stoca i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

Ante Vujnović o projektu “Večer hrvatskog folklora u Tivtu”

Udruga građana Vidoški grad iz Stoca,  u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore,  organizira događaj pod nazivom “Večer hrvatskog folklora u Tivtu”,  večeras,  16. 9., u 19 sati, u Maloj sali Centra za kulturu  Tivat.

Share/Save

Večer hrvatskog folklora u Tivtu

Udruga građana Vidoški grad iz Stoca,  u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore,  organizira događaj pod nazivom “Večer hrvatskog folklora u Tivtu”,  u subotu, 16. 9., u 19 sati , u Maloj sali Centra za kulturu  Tivat.

Share/Save

Tribina o glagoljici održana sinoć u Podgorici

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore organizirali su sinoć tribinu pod nazivom „O Parčiću i tragovima glagoljice u Boki kotorskoj“, u Narodnoj biblioteci ,, Radosav Ljumović“, u Podgorici.
Predavači su bili prof. Darko Žubrinić, predsjednik i Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice, koji su predavanja održali i prethodnoga dana u Hrvatskoj knjižnici ,, Ljudevit Gaj” u Donjoj Lastvi.

Share/Save

O glagoljici i tragovima glagoljice u Boki

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba organizirali su sinoć  predavanje  pod nazivom „O Parčiću i tragovima glagoljice u Boki kotorskoj“,  u Hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj“, u Domu kulture „Josip Marković“, u Donjoj Lastvi.

Predavači su  bili prof. Darko Žubrinić, predsjednik i Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice. Društvo je osnovano 22. veljače 1993., točno na 510. obljetnicu znamenitog Hrvatskog prvotiska.

Share/Save

Reagiranje HNV-a povodom incidenta u Gornjem Stolivu

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osjeća se, kao krovno i legitimno predstavničko tijelo hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, dužno reagirati na incident o kojem smo informirani rano jutros putem maila.

Nakon što smo utvrdili da u objavi u priči na jednoj društvenoj mreži  nije riječ o fotomontaži, već o incidentu koji se uistinu dogodio, odlučili smo  izraziti svoje negodovanje i javno , putem medija, te pozvati Općinu Kotor te nadležne institucije da reagiraju što promptije i adekvatnije.

Share/Save

Objavljena knjiga Domagoja Vidovića "Rubrica rediviva"

Knjigu hrvatskoga jezikoslovca Domagoja Vidovića "Rubrica rediviva", u kojoj se bavi hrvatskom jezičnom problematikom, objavio je Ogranak Matice hrvatske Zadar. Vidović u proslovu navodi kako se u prvom dijelu knjige bavi pravopisnim prijeporima koji su obilježili drugo desetljeće XXI. stoljeće u hrvatskom jezikoslovlju.

Share/Save

U Đurinićima predstavljene knjige Stijepa Mijovića Kočana

U petak, 08. 09. su  u posebnom  ambijentu Kočanova gumna u Đurinićima ( Konavle ) predstavljene dvije nove knjige Stijepa Mijovića Kočana. Stijepo Mijović Kočan i  njegova supruga Mirjana Pejaković Kočan,  prezentirali su knjige „Tako je kako je"  i „Stijepo Obad" . Prva knjiga obuhvata dvadeset basni, dok je druga knjiga osvrt na znanstveni  skup o Hrvatima Boke,  koji je  organiziran  2007.

Share/Save

Predstavnice HGI-a i HNV-a na VI. Forumu mladih pripadnika hrvatskih manjina

U Mađarskoj se održao VI. Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina, na kojem su sudjelovale i predstavnice Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Tamara Bogdanović i Kristina Janović. Organizatori ove značajne manifestacije koja doprinosi zajedništvu među mladim Hrvatima diljem svijeta i osnažuje već uspostavljene relacije među njima su Ured Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Hrvatska matica iseljenika.

Share/Save

,,Latinoameričke i hrvatske veze kroz prizmu kulture”

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, povodom gostovanja dr. sc. Željke Lovrenčić, istaknute književnice, prevoditeljice i potpredsjednice Društva hrvatskih književnika, koja je bila gost ,,Ratkovićevih večeri poezije”,  organiziralo je sinoć,  u Domu kulture ,,Josip Marković” u Donjoj Lastvi, u Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj”,  razgovor s istaknutom autoricom na temu: ,,Latinoameričke i hrvatske veze kroz prizmu kulture”  .

Share/Save

Stranice