Srpanj 2024

Vuksanović na Konferenciji COSAC u Budimpešti

U Budimpešti je jučer počela Konferencija odbora za europske poslove parlamenata Europske unije (COSAC), na kojoj sudjeluje i Crna Gora kao država kandidat za članstvo u EU. Danas se održava sastanak predsjedavajućih odbora COSAC - a, na kojem će biti riječi o aktualnim temama, a govorit će se i o politici proširenja.

Share/Save

Vuksanović odgovorio Mandiću - ironija i nervoza negatora genocida u Srebrenici

Danas je na zasjedanju Skupštine Crne Gore bilo govoro i o mjerama koje je uvela Republika Hrvatska prema Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Aleksi Bečiću, proglasivši ih personama non grata. Na samom početku predsjednik Skupštine Mandić je pročitao kako nitko nije mogao očekivati da će se suvremena Hrvatska poistovjećivati s NDH. Uslijedila su proceduralna reagiranja, a donosimo Vam reakciju predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića. Njegovo izlaganje je bilo prekidano upadicama od strane samog Mandića i dobacivanjem iz skupštinskih klupa. Pogledajte u nastavku.

Share/Save

MVEP proglasio trojicu crnogorskih političara nepoželjnima u Hrvatskoj

Hrvatska je crnogorske političare Andriju Mandića, Milana Kneževića i Aleksu Bečića proglasila nepoželjnima u Hrvatskoj zbog narušavanja dobrosusjedskih odnosa, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak.

Andrija Mandić predsjednik je crnogorske skupštine, čelnik prosrpske i proruske desnice, Milan Knežević je zastupnik također blizak Beogradu, a Aleksa Bečić potpredsjednik vlade iz redova Demokrata.

Share/Save

Principi i vrijednosti važniji od funkcija!

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Crne Gore jučer je bila rekonstrukcija 44. Vlade Crne Gore. Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je u izlaganju istakao principijelan stav stranke koju predstavlja, a koji se potvrđuje i na ovom primjeru neulaska u vlast s ideološki neprihvatljivim subjektima. Naglasio je da se u vremenu koji živimo HGI ostaje dosljedan svojoj misiji, a sukladno prepoznatljivoj misli - Hrvatsko srce za Crnu Goru! Pogledajte kako je to izgledalo.

Share/Save

OO HGI Kotor - Škaljarski banj i šetnica

Škaljarski banj je malo kupalište vrlo popularno među mještanima Škaljara. Mala plaža je u neposrednoj blizini ceste te je kupalište koje rado preferiraju mještani. Za stanovnike Škaljara ima i veliku sentimentalnu vrijednost jer ga oni desetljećima koriste tijekom vrućih ljetnih dana. Škaljarski banj je obiteljsko kupalište i služi za brzo osvježenje i druženje, te za sada nema uvjete za cjelodnevno druženje Nesređena plaža uzrokuje negodovanje među mještanima. Ova plaža zbog svoje lokacije i brojnih mještana Škaljara zaslužuje znatno veću pažnju gradske uprave.

Share/Save

"Predsjedniče Vlade, na čudan način izražavate zahvalnost!"

Na Premijerskom satu Skupštine Crne Gore pitanje je postavio Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i šef Zastupničkog kluba DUA - HGI. On je tražio odgovor od premijera Spajića kako ocjenjuje odnose između Crne Gore i Republike Hrvatske. Cijeli dijalog možete pogledati u nastavku.

Share/Save

Vuksanović - sretan Dan državnosti Crne Gore!

Današnji blagdan svjedočanstvo je državotvorne snage i slobodarske ideje koja je Crnu Goru svrstala među zemlje civiliziranog svijeta. Vrijeme u kojem živimo traži od nas da te vrijednosti njegujemo i jačamo, kako bi zajedno gradili sretnu budućnost. Prosperitet zemlje u kojoj živimo ovisi o nama samima i naše spremnosti da ustrajno doprinosimo boljitku društvene stvarnosti. Dokazali smo da možemo i znamo odgovoriti na izazove, uvjereni smo da ćemo u vremenu pred nama mudrom i državničkom politikom našu zemlju izvesti iz balkanskih izmaglica u svjetliju budućnost.

Share/Save

Odbor za vanjsku politiku donio Zaključak o bilateralnim odnosima s Crnom Gorom nastavno na izglasavanje rezolucije u Skupštini Crne Gore

Zagreb – Odbor za vanjsku politiku na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu raspravio je o situaciji u bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Crne Gore nakon što je Skupština Crne Gore 28. lipnja 2024. usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dachau i Mauthausen te jednoglasno usvojio Zaključak Odbora.

Share/Save

Čestitka HNV - a povodom Dana državnosti Crne Gore

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore svim  građankama i građanima Crne Gore upućuje srdačne čestitke povodom Dana državnosti naše zajedničke domovine, Crne Gore. Hrvatski narod u Crnoj Gori će i ubuduće djelovati na  napretku Crne Gore kao multietničke i multikulturalne te na boljitku svih njezinih  građana.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore

Share/Save

Lenka Blechová Čelebić piše Povijest Crkve

Poznata znanstvenica Lenka Blechová Čelebić, doktor klasične filologije na Karlovom sveučilištu u Pragu (osnovan 1348.), i doktor povijesnih znanosti Sveučilišta u Novom Sadu, do kraja 2024. godine završit će prvi svezak svoje „Povijesti crkve“ i predati ga izdavaču, Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore. Prvi svezak počinje s pojavom kršćanske crkve na našim prostorima, a završava s epohom Srednjeg vijeka.  Broji 500 stranica velikoga formata.

Share/Save

"Boka jest Zaljev svetaca i hrvatske kulture"

U nastavku vam možete pročitati intervju prof. dr. sc.  Vande Babić Galić, posebne savjetnice  hrvatskoga ministra vanjskih i europskih poslova,  za Hrvatski glasnik.

1)  U javnim istupima rado govorite o Vašem bokeljskom podrijetlu, a upravo o povijesti i kulturi jednog od najljepših svjetskih zaljeva posvetili ste značajnu pozornost kroz Vaše dugogodišnje znanstveno djelovanje.

Share/Save

Vuksanović o razgovoru s Milatovićem, Rezoluciji o Jasenovcu, europskoj integraciji i političkim prilikama

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je održao sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi ih informirao o sadržaju razgovora koje je imao s brojnim europskim zvaničnicima. Među onima koji su se odazvali pozivu Predsjednika bio je i Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative. On je gostujući na TV E, u Centralnoj informativnoj emisiji 24 sata, govorio o samom sastanku na Vili Gorica, a dotakao se i aktualnih tema značajnih za naše društvo. Pogledajte razgovor s njim, koji je vodila novinarka i voditeljica Amra Tahirović.

Share/Save

"Crna Gora više nije društvo Charles Michela, već Milorada Dodika"

Burno je jučer bio u Skupštini Crne Gore i očigledno je da se strasti ne smiruju. Nakon što je parlamentarna većina izglasala Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthausenu počele su štetne posljedice za crnogorski europski put. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel otkazao je posjet Crnoj Gori, iako je nedavno izrazio želju da dođe u našu zemlju i obrati se zastupnicima Skupštine Crne Gore. Na početku jučerašnjeg zasjedanja uslijedila su proceduralna reagiranja, a za riječ se javio i Adrijan Vuksanović, što možete pogledati:

Share/Save