Dešavanja

Pokretne slike Matičine Male škole

Hrvatska matica iseljenika je 20.

Predavanje prof. Ljubice Štambuk o don Graciji Brajkoviću

U sklopu Tripundanskih dana – Dana Bokelja u Rijeci koji se već tradicionalno održavaju u Rijeci, predviđeno je predavanje koje će održati Ljubica Štambuk, prof. pod nazivom: Spomen na don Graciju Brajkovića, zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstvenika.

1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2018. godinu

U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja hrvatskog identiteta i promicanja hrvatskog jezika, kulture i tradicije te jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, kao

Autorska večer Ivice Prtenjače u Podgorici

www.matis.hr: Promociju opusa Ivice Prtenjače upriličili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Narodnom bibliotekom,"Radosav Ljumović " iz Podgorice 

Dan hrvatske glagoljice kao posveta hrvatskom jeziku i pismenosti

Hina: Dan hrvatske glagoljice' inicijativa je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, Staroslavenskim institutom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Dru

Hrvatska matica iseljenika je 20. veljače u Klubu Matis priredila svečanu tribinu i premijeru filma Spomenak povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture. Uz nazočnost prijatelja Matice te uglednih gostiju, započelo je svečano obilježavanje ove značajne obljetnice.

U sklopu Tripundanskih dana – Dana Bokelja u Rijeci koji se već tradicionalno održavaju u Rijeci, predviđeno je predavanje koje će održati Ljubica Štambuk, prof. pod nazivom: Spomen na don Graciju Brajkovića, zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstvenika. Predavanje će se održati u petak, 23. veljače 2018., u Gradskoj vijećnici grada Rijeke s početkom u 17:30. Mons. Gracija Brajković (1915.-1994.), skroman i samozatajan svećenik s uspjehom je djelovao na mnogim područjima duhovnog stvaralaštva, posebno kao teolog, arhivist i povjesničar.

U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja hrvatskog identiteta i promicanja hrvatskog jezika, kulture i tradicije te jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, kao i pomoć ugroženim pojedincima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

www.matis.hr: Promociju opusa Ivice Prtenjače upriličili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Narodnom bibliotekom,"Radosav Ljumović " iz Podgorice U Kosoj dvorani Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović" u Podgorici 21. veljače održana je prva samostalna autorska večer značajnog i u regionalnim okvirima višestruko nagrađivanog hrvatskoga književnika Ivice Prtenjače.

Hina: Dan hrvatske glagoljice' inicijativa je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, Staroslavenskim institutom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Društvom prijatelja glagoljice, a bit će inauguriran u četvrtak, 22. veljače.

Sinoć je u Kosoj dvorani Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović" u Podgorici održana prva samostalna autorska večer značajnog  i u regionalnim okvirima višestruko nagrađivanog  hrvatskoga književnika Ivice Prtenjače. Promociju  opusa Ivice Prtenjače upriličili su  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba  u suradnji s Narodnom bibliotekom ,,Radosav Ljumović " iz Podgorice.

www.mvinfo.hr: Povodom Dana materinskoga jezika Hrvatski PEN centar organizira razgovor ''Tuđe i naše - O prevođenju i popularizaciji književnosti" koji će se održati u srijedu 21. veljače u 16 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Sudjeluju: Lea Kovács, koja prevodi mađarsku i francusku književnost na hrvatski jezik i hrvatsku poeziju na mađarski, Giga Gračan, književna prevoditeljica i novinarka, Monika Herceg, dobitnica Nagrade Goranovo proljeće za poeziju, te Sanja Baković, novinarka i pjesnikinja, organizatorica pjesničke tribine Odvalimo se poezijom. 

www.hrvaticg.com: Ured Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru krajem proteklog tjedna posjetila je delegacija Hrvatske matice na čelu sa akademikom Stjepanom Damjanovićem. Nakon što je u crkvi „Svetog Duha“ u Kotoru svečano obilježena 175. obljetnicu Matice hrvatske u organizaciji Ogranaka Matice hrvatske u Boki kotorskoj delegacija u sastavu akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, glavni tajnik Zorislav Lukić, predsjednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan i predsjednica Matice hrvatske u Boki kotorskoj Marija Mihaliček, posjetili su ured HGD-a.

Promocija hrvatskog književnika Ivice Prtenjače održat će se u utorak, 20. 2. 2018., u Kosoj dvorani Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović" u  Podgorici, s početkom u 19 sati. Književna večer odvija se u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i u suradnji s Narodnom bibliotekom ,,Radosav Ljumović" iz Podgorice. Glavni pokrovitelj je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.   Na promociji će govoriti: mr. sc. Ksenija Rakočević i  akademik Pavle Goranović. Prisutnima će se ispred organizatora obratiti predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i tajnik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Danilo Ivezić. Moderator i interpretator  bit će dramski umjetnik Danilo Čelebić.  

2018. godina proglašena je europskom godinom kulturne baštine, a 20. veljače obilježavamo Dan zaštite spomenika kulture. Povodom toga učenici su današnju emisiju posvetili kulturno-povijesnim i prirodnim ljepotama Republike Hrvatske. Nekoliko hrvatskih kulturnih i prirodnih dobara nalazi se na UNESCO-vom Popisu svjetske spomeničke baštine. Koja su to, poslušajte u emisiji. Osim navedenoga, saznajte i koja je razlika između materijalne i nematerijane baštine te što je to zaštita spomenika.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Hrvatska bratovština Bokeljska mornarice 809 Zagreb organiziraju kulturni događaj „Kulturološki obrisi Boke kotorske“, koji biti održan u petak, 23. 2., u 18 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Iz programa izdvajamo: Projekcija filma „U zaljevu svetaca“ autora Dražena Zetića; predstavljanje Digitalne antologije „Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske“, otvaranje izložbe fotografija „Saga o Boki“, autora Dražena Zetića. Izložbu će otvoriti hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

 

Stranice